fbpx
NaslovnicaMINA BusinessInvesticijeKompanijama avansno uplaćeno više od četiri miliona EUR

Kompanijama avansno uplaćeno više od četiri miliona EUR

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Kompanijama koje su angažovane na započetim kapitalnim projektima uglavnom u sjevernom regionu avansno je uplaćeno više od četiri miliona EUR, kako bi se osigurala njihova likvidnost i održao kontinuitet radova u vrijeme pandemije koronavirusa, saopšteno je iz Uprave javnih radova.

Vlada je na sjednici sredinom marta, u okviru predloga hitnih mjera za ublažavanje negativnih efekata od epidemije koronavirusa, zadužila uprave javnih radova i za saobraćaj da po zahtjevu kompanija angažovanih na izvođenju radova ili pružanju usluga na kapitalnim projektima omoguće avansno plaćanje.

“Ministarstvo finansija je do 30. aprila odobrilo avanse za 18 kompanija sa kojima je Uprava javnih radova potpisala ugovore o realizaciji 32 projekta”, navodi se u saopštenju.

Projekti za koje je tim kompanijama avansno uplaćen dio novca između ostalih su put Bistrica – Manastir Podvrh, uređenje unutrašnjosti Đalovića pećine, žičara šestosjed na lokaciji Žarski, ski staza u zimskim centrima Žarski i Kolašin 1600, dječiji vrtić u Rožajama, Prnjavorska ulica u Plavu, sportske sale Gimnazije i srednje stručne škole u Rožajama, transfer stanica u Andrijevici i transfer stanica i reciklažno dvorište u Mojkovcu.

“Odobreni avansi iznose deset do 20 odsto vrijednosti ugovora, odnosno vrijednosti preostalog dijela ugovorenih obaveza”, rekli su iz Uprave.

Kriterijumi na osnovu kojih su odobreni avansi su procenat realizacije radova, kredibilnost preduzeća i vrsta radova.

Obavezan uslov za dobijanje avansa je obezbjeđenje bankarske garancije na cjelokupan iznos.

Najčitanije