-2.9 C
Podgorica
January 27, 2021.
Naslovnica MINA Business Izrečeno 2,85 miliona EUR prekršajnih naloga

Izrečeno 2,85 miliona EUR prekršajnih naloga

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Kroz projekat Budi odgovoran, pokrenut 2013. godine, evidentirano je 18,62 hiljade prijava neregularnog poslovanja i izrečeno prekršajnih naloga u vrijednosti od 2,85 miliona EUR.

Iz Poreske uprave (PU) je saopšteno da je najveći broj nepravilnosti kroz projekat i kampanju “Budi odgovoran. Od tebe zavisi. Siva ekonomija 0%“, evidentiran u kategoriji neizdavanja fiskalnih računa, i to 9,14 hiljada prijava, po osnovu kojih su izrečene kazne u iznosu od 2,12 miliona EUR.

“U kategoriji rada na crno prijavljeno je 6,75 hiljada nepravilnosti, te su izrečene kazne u iznosu od 480,14 hiljada EUR, dok su građani prijavili 2,35 hiljada slučajeva kršenja potrošačkih prava, s iznosom kazni od 188,9 hiljada EUR”, rekli su predstavnici PU agenciji Mina-business.

Građani su, kako se dodaje, prijavili 384 nepravilnosti na kupalištima, a iznos kazni po tom osnovu je 51,98 hiljada EUR.

“Od ukupnog broja dostavljenih prijava do sada je odgovoreno na preko 80 odsto, imajući u vidu da prijave građana imaju prioritet u postupanju inspekcijskih službi”, kazali su iz PU.

Tokom šestogodišnje realizacije projekta i kampanje Budi odgovoran obezbijeđena je podrška građana u borbi protiv sive ekonomije.

Građani prijavljuju tri vrste nepravilnosti, i to: neizdavanje fiskalnih računa, rad na crno i kršenje potrošačkih prava, a u realizaciju projektnih aktivnosti uključene su PU, Uprava za inspekcijske poslove, Uprava za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove, kao i Ministarstvo održivog razvoja i turizma.

“Projekat je pokazao svoj značaj i tokom pandemije zarazne bolesti Covid-19, te građani ovu komunikacionu platformu posljednjih mjeseci intenzivno koriste i za prijavljivanje nepravilnosti uočenih u vezi sa poštovanjem preventivnih mjera za sprečavanje širenja zarazne bolesti”, naveli su iz PU.

Važan segment projekta se, kako su precizirali, odnosio na podršku projektima od opšteg društvenog značaja, te je kroz projekat u periodu od 2013. do 2016. godine obezbijeđeno finansiranje 17 projekata u vezi sa zdravstvenom i socijalnom zaštitom, ekologiju, mlade i sport, u ukupnom iznosu od 833,55 hiljada EUR.

“Imajući u vidu da je projekat okupio predstavnike akademske zajednice, državnih organa i međunarodnih organizacija, kao i društvenu zajednicu, značaj istog za uključivanje građana u kreiranje javnih politika i jačanje transparentosti u postupanju državnih institucija prepoznat je na međunarodnom nivou, te su projektu dodijelila priznanja asocijacije koje promovišu partnerstva otvorenih vlada u Londonu, Njujorku, Vašingtonu i Beču”, zaključili su iz PU.

Najčitanije

Bojanić: TE Pljevlja neće biti ugašena

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Termoelektrana (TE) Pljevlja neće biti ugašena, a zbog konflikta interesa i...

Uniks slavio u Baru