fbpx
NaslovnicaMINA BusinessIndeksi porasli više od jedan odsto na početku sedmice

Indeksi porasli više od jedan odsto na početku sedmice

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Na Wall Streetu su u ponedjeljak berzanski indeksi porasli više od jedan odsto, jer je nekoliko država Sjedinjenih Američkih Država (SAD) počelo da popušta restriktivne mjere uvedene zbog suzbijanja koronavirusa, pa se ulagači nadaju normalizaciji ekonomskog života.

Dow Jones ojačao je 358 bodova ili 1,51 odsto, na 24.133 boda, dok je S&P 500 porastao 1,47 odsto, na 2.878 poena, a Nasdaq indeks 1,11 odsto, na 8.730 bodova.

U svih 11 najvažnijih sektora S&P 500 indeksa cijene dionica su porasle, pa čak i u energetskom, premda je cijena nafte na američkom tržištu pala više od 23 odsto, prenosi Hrportfolio.

Ulagače su oraspoložile vijesti da je nekoliko saveznih država počelo da popušta ‘ostani kod kuće’ mjere kako bi se ljudi vratili na posao, a ekonomski život normalizovao.

U fokusu ulagača ove sedmice će biti sjednice američke centralne banke, Federalnih rezervi (Fed) i Evropske centralne banke (ECB).

Od Fed-a se ne očekuju nove mjere po pitanju kamata ili kupovine imovine, međutim očekuje se da će poručiti da će zadržati popustljivu monetarnu politiku dokle god to bude potrebno.

U fokusu ulagača biće i izvještaj o bruto domaćem proizvodu (BDP) SAD-a i Evropske unije, koja će pokazati razmjere šteta od koronakrize u prvom tromjesečju.

Analitičari u anketi Reutersa procjenjuju u prosjeku da je u prvom tromjesečju američki BDP pao četiri odsto u odnosu na isti prošlogodišnji period.

Ulagači će pratiti i kvartalne poslovne izvještaje kompanija. Ove sedmice izvještaje će objaviti više od 170 kompanija iz sastava S&P 500 indeksa, a rezultati većine neće biti baš blistavi.

U anketi Reutersa analitičari procjenjuju da će zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u prvom kvartalu biti oko 15 odsto manje nego što su bile u istom prošlogodišnjem tromjesečju, dok su još početkom godine, prije koronakrize, očekivali rast zarada 6,3 odsto.

I na evropskim berzama cijene dionica su porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 1,64 odsto, na 5.846 bodova, dok je frankfurtski DAX skočio 3,13 odsto, na 10.659 bodova, a pariski CAC 2,55 odsto, na 4.505 bodova.

Najčitanije