fbpx
NaslovnicaMINA BusinessIndeksi porasli uprkos lošim ekonomskim pokazateljima

Indeksi porasli uprkos lošim ekonomskim pokazateljima

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Cijene akcija na svjetskim berzama ove sedmice su snažno porasle, jer su ulagači odlučili da ignorišu loše ekonomske pokazatelje, a usmjere se na solidne poslovne rezultate kompanija i vijesti o postepenom otvaranju privrede.

Na Wall Streetu je Dow Jones porastao 2,6 odsto na 24.331 bod, S&P 500 je skočio 3,5 odsto na 2.929 bodova, a Nasdaq indeks šest odsto na 9.121 bod, prenosi SEEbiz.

Nakon što su u martu svjetske berze zbog izbijanja koronakrize oštro pale, u aprilu su nadoknadile dio gubitaka zahvaljujući velikim fiskalnim i monetarnim podsticajima vlasti, a rast je nastavljen i na početku maja.

To se, između ostalog, zahvaljuje boljim nego što se očekivalo poslovnim rezultatima kompanija. Dosad je većina kompanija iz sastava S&P 500 indeksa objavila kvartalne poslovne izvještaje, pri čemu ih je više od 60 odsto nadmašilo očekivanja.

Stoga analitičari procjenjuju da će zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u prvom kvartalu biti 12 odsto manje nego što su bile u istom prošlogodišnjem tromjesečju, dok su još prije desetak dana očekivali pad od 15 odsto.

Početkom godine, prije izbijanja koronakrize, očekivao se rast zarada od 6,3 odsto.

U fokusu ulagača posljednjih dana je i postepeno popuštanje restrikcija u mnogim zemljama, što bi trebalo da oživi ekonomske aktivnosti, dok bi podsticajne fiskalne i monetarne mjere trebalo da podrže oporavak privrede u drugoj polovini godine.

Ulagače je ohrabrio i rast cijena nafte, jer bi s oživljavanjem ekonomije trebalo da ojača i potražnja za „crnim zlatom“.

Zbog toga su loši ekonomski pokazatelji ove sedmice bili u drugom planu. Tako i podatak da je u aprilu u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) izgubljeno 20,5 miliona radnih mjesta, što je najveći pad zaposlenosti od Velike depresije 1930-ih godina. Pritom je stopa nezaposlenosti skočila sa 4,4 odsto na rekordnih 14,7 odsto.

I na većini evropskih berzi cijene dionica su prošle sedmice porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je tri odsto na 5.935 bodova, a frankfurtski DAX 0,4 odsto na 10.904 boda. Pariski CAC je oslabio 0,5 odsto na 4.549 bodova.

Na Tokijskoj berzi je Nikkei indeks porastao 2,85 odsto na 20.179 bodova.

Najčitanije