fbpx
NaslovnicaMINA BusinessIndeks porasli uoči odluka Fed-a

Indeks porasli uoči odluka Fed-a

Njujork, (MINA-BUSINESS) – Berzanski indeksi na Wall Street-u u utorak su porasli drugi dan zaredom, zahvaljujući dobrim ekonomskim pokazateljima i nadi ulagača da će američka centralna banka, Federalne rezerve (Fed), zadržati podsticajnu monetarnu politiku.

Dow Jones je ojačao neznatno na 27.995 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,52 odsto na 3.401 poen, a Nasdaq indeks 1,21 odsto na 11.190 bodova.

Podršku tržištu pružili su dobri makroekonomski podaci koji pokazuju da se najveće svjetske ekonomije oporavljaju od koronakrize, prenosi Hrportfolio.

U Kini je promet u trgovini na malo u avgustu porastao 0,5 odsto u odnosu na isti prošlogodišnji period, dok je industrijska proizvodnja u prošlom mjesecu porasla peti mjesec zaredom, i to 5,6 odsto.

Oba podatka bolja su od očekivanja analitičara u anketi Reutersa.

„Kina je na ovoj tački pandemije ekonomski pobjednik”, rekao je strateg u banci Societe Generale, Kit Juckes.

Pozitivno su na tržište uticali i dobri pokazatelji iz američke privrede.

Fabrička aktivnost snažno je porasla u avgustu, već četvrti mjesec zaredom, dok su uvozne cijene u istom mjesecu porasle više nego što se očekivalo, što ukazuje na jačanje inflacionih pritisaka.

U fokusu ulagača je i u utorak započeta dvodnevna sjednica čelnika Fed-a, prva otkako je njen predsjednik, Jerome Powell, najavio popustljiviji stav centralne banke prema inflaciji.

„Dok se rast ekonomije usporava, nadolazeće makroekonomske vijesti trebalo bi da budu dobre, što upućuje na zaključak da Fed ne bi trebalo da mijenja politiku”, smatra ekonomista u firmi Spartan Capital Securities, Peter Cardillo.

Od kada je u martu izbila koronakriza, Fed je drastično srezao ključne kamatne stope na nulu, ponovno počeo da otkupljuje državne obveznice i uveo niz mjera za ublažavanje recesije.

Upravo zahvaljujući tim mjerama, kao i fiskalnim podsticajima američkih vlasti, Wall Street je nadoknadio sve gubitke od koronakrize, pa su S&P 500, kao i Nasdaq indeks, nedavno dostigli rekordne vrijednosti.

I na evropskim berzama cijene dionica su porasle.

Londonski FTSE indeks ojačao je 1,32 odsto na 6.105 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 0,18 odsto na 13.217 bodova, a pariski CAC 0,32 odsto na 5.067 bodova.

Najčitanije