fbpx
NaslovnicaMINA BusinessEkonomski podaci zadržali cijene nafte iznad 41 USD

Ekonomski podaci zadržali cijene nafte iznad 41 USD

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte učvrstile su se u ponedjeljak na međunarodnim tržištima iznad 41 USD, podržane ohrabrujućim ekonomskim pokazateljima, kojima je protivteža bio obnovljeni strah od širenja koronavirusa.

Cijena barela u Londonu porasla je 15 centi u odnosu na prethodno zatvaranje na 41,17 USD. Na američkom tržištu barel je poskupio 26 centi na 38,75 USD.

Trgovce je ohrabrio podatak da je dobit kineskih industrijskih firmi u maju porasla prvi put u posljednjih pola godine, najavljujući stabilizaciju ekonomskog oporavka, prenosi Hina.

Oraspoložilo ih je i snažno poboljšanje ekonomske klime u Evropskoj uniji (EU) i eurozoni u junu, prema izvještaju Evropske komisije (EK).

Talas optimizma evidentiran je u svim sektorima, a poboljšana su i očekivanja potrošača, pokazali su podaci Brisela.

Protivteža tim vijestima bio je strah od drugog talasa pandemije koronavirusa.

U Sjedinjenim Američkim Državama (SAD), Indiji i Brazilu učestali su novi slučajevi zaraze, pa su vlasti odlučile da ponovo uvedu neke mjere zaštite od širenja virusa.

U Kaliforniji su u nedjelju zbog rasta broja zaraženih zatvoreni barovi, čime je slijedila primjer Teksasa i Floride. Država Vašington i grad San Francisko stopirali su mjere otvaranja.

Stručnjaci upozoravaju da će se obrazac ponavljati i u narednim mjesecima i naredne godine.

Broj umrlih od zaraze koronavirusom u cijelom svijetu premašio je u nedjelju pola miliona.

“U predstojećem periodu strah će vjerovatno i dalje biti pojačan, s obzirom na nastavak epske borbe protiv pandemije koronavirusa. To je loša vijest za rizičnu imovinu, poput nafte, koja će neizbježno ostati pod pritiskom”, rekao je Stephen Brennock iz PVM-a.

Blagu podršku cijenama nafte pružili su i slabiji dolar i pad broja aktivnih bušotinskih postrojenja američkih i kanadskih naftnih kompanija u prošloj sedmici, na najnižu vrijednost od kada je firma Baker Hughes počela da objavljuje podatke.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) odvojeno je objavila da je cijena barela korpe nafte njenih članica u petak iznosila 37,99 USD, što znači da je porasla 81 cent u odnosu na prethodni trgovinski dan.

Najčitanije