fbpx
NaslovnicaMINA BusinessEkološka rekonstrukcija TE isplativo i racionalno rješenje

Ekološka rekonstrukcija TE isplativo i racionalno rješenje

Pljevlja, (MINA-BUSINESS) – Ekološka rekonstrukcija Termoelektrane (TE) Pljevlja je isplativo i krajnje racionalno rješenje, pogotovo u situaciji kada država još nije stvorila alternativna rješenja i modele koji bi adekvatno kompenzovali proizvodnju električne energije, ocijenio je izvršni direktor Rudnika uglja, Milan Lekić.

On je kazao da su Pljevljima potrebna nova radna mjesta i industrijska postrojenja, a ne gašenje postojeće privrede.

„Ukoliko je ekološka rekonstrukcija preduslov za produženje rada TE makar u narednih deset godina, a svi podaci ukazuju da jeste, ne vidim niti jedan opravdan razlog da Vlada odustane od te investicije, bez obzira na različite interese i pritiske“, naveo je Lekić u saopštenju.

On je pozvao premijera, ministre i stručnu javnost da se javno ukrste argumenti po tom pitanju i pronađe najbolje moguće rješenje za građane Pljevalja, energetski sektor i državu Crnu Goru.

Lekić je rekao da pozdravlja napore i ulaganja u obnovljive izvore energije, kao i čvrstu riješenost Vlade da u Pljevljima ponovo zaživi fabrika za proizvodnju cementa.

„Međutim, tranzicija po tom pitanju nikako bi smjela da bude ishitrena i površno realizovana, nego pravedna, sa puno senzibiliteta i opreza, prije svega, zbog nekoliko hiljada radnih mjesta koji su direktno povezani sa opstankom TE i Rudnika uglja“, upozorio je Lekić.

Prema njegovim riječima, dodatni podsticaj za oprez stoji u činjenici da pljevaljska TE praktično proizvodi polovinu električne energije u cijeloj državi, te da bi njenim eventulanim gašenjem Crna Gora bila gurnuta u velike finansijske probleme.

Lekić je naveo da bi prema određenim pokazateljima, za deset godina, koliko bi, makar, TE radila nakon ekološke rekonstrukcije, Crna Gora uštedjela preko milijardu EUR na uvoz električne energije.

„Koliko su Rudnik uglja i TE uzajamno povezani i međusobno zavisni najbolje ukazuje činjenica da su, usljed ovogodišnjeg produženog remonta TE, isporuke uglja, a samim tim i prihodi naše kompanije, drastično pali, uprkos činjenici da je široka potrošnja rekordno povećana, dok je Elektroprivreda (EPCG) morala da uveze električnu energiju u iznosu preko deset miliona EUR“, precizirao je Lekić.

On je naveo da su, decenijama unazad, Rudnik i TE, uplaćivale višemilionske iznose u državnu i opštinsku kasu.

„Primjera radi, samo u proteklih deset godina, na osnovu raznih poreza i naknada, Rudnik uglja je državi i Opštini Pljevlja uplatio preko 160 miliona EUR. U krajnjem, direktni prihodi od oko 1,2 milijarde EUR za deset godina, ne računajući rad ostalih privrednih grana oslonjenih na Rudnik i TE, višestruko opravdavaju trošak ekološke rekonstrukcije od oko 66 miliona“, rekao je Lekić.

On tvrdi da će se uloženi novac za deset godina vratiti skoro 20 puta.

„Takav odnos investicija i povrata ne postoji ni u IT sektoru, zbog čega se, bez ikakvih dilema, nameće odgovor da osim ekološke rekonstrukcije drugo rješenje ne postoji“, dodao je Lekić.

On smatra da Vlada ubuduće mora da ispolji posebnu pažnju i interesovanje u slučaju opstanka TE, pa tako i Rudnika uglja, jer su posledice dramatične za cijelu državu, a najviše za Pljevlja.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije