Naslovnica MINA Business EK objavila prve pozive EIC-a u iznosu od milijardu EUR

EK objavila prve pozive EIC-a u iznosu od milijardu EUR

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Evropska komisija (EK) objavila je prve pozive u okviru dvije šeme Evropskog savjeta za inovacije (EIC), EIC Accelerator i EIC Pathfinder, sa finansijskim sredstvima u iznosu većem od milijardu EUR.

Iz Ministarstva ekonomskog razvoja saopšteno je da se time nastoji pomoći rastu novoosnovanih, kao i malih i srednjih preduzeća (MSP), koja imaju potencijal za postizanje izvanrednih rezultata.

“Više od polovine sredstava biće uloženo u revolucionarne inovacije u različitim oblastima, a 495 miliona EUR namijenjeno je za inovacije kojima se podstiče Evropski zeleni plan, kao i digitalne i zdravstvene tehnologije”, navodi se u saopštenju.

EIC Accelerator je usmjeren na naučna otkrića ili revolucionarna tehnološka rješenja za koja su potrebna znatna finansijska sredstva tokom dužeg vremenskog perioda prije nego što se može ostvariti njihov povraćaj.

“Za takve se inovacije često teško prikupljaju finansijska sredstva, jer su rizici i uloženo vrijeme preveliki. Ta finansijska sredstva će inovatorima omogućiti da privuku investicije koje su im potrebne za brže širenje”, rekli su iz Ministarstva.

Jedinstveni model finansiranja nudi novoosnovanim preduzećima i MSP bespovratna sredstva u iznosu do 2,5 miliona EUR, u kombinaciji s vlasničkim ulaganjima u okviru Fonda EIC-a u iznosu od 500 hiljada EUR do 15 miliona EUR.

Fond EIC-a je implementaciono tijelo za rizično finansiranje inovacija putem investiranja u kapital inovativnih preduzeća. Osim finansijske podrške, svi projekti imaju koristi od niza usluga za ubrzanje poslovanja koje omogućavaju pristup najboljem stručnom znanju, kao i vodećim preduzećima, ulagačima i akterima u ekosistemu.

Komisija je počela da sprovodi i program Evropskog savjeta za inovacije pod nazivom EIC Pathfinder, s ukupnim sredstvima od 168 miliona EUR. Interdisciplinarni timovi istraživača mogu se prijaviti za bespovratna sredstva za istraživanje i inovacije koja će im pomoći da ostvare svoje revolucionarne ideje i doprinesu unapređenju cjelokupne ekonomije.

“Bespovratna sredstva koja se kreću od tri do četiri miliona EUR biće usmjerena na revolucionarne tehnologije kojima će se odgovoriti na globalne izazove i poboljšati životi građana”, precizira se u saopštenju.

Evropski savjet za inovacije, osnovan u martu, s ukupnim sredstvima većim od deset milijardi EUR za period od ove do 2027. godine, jedinstvena je prilika za inovatore.

“Pruža podršku od rane faze naučnog istraživanja revolucionarnih tehnologija do faze u kojoj se rezultati istraživanja komercijalno koriste, kao i za razvoj i širenje inovativnih novoosnovanih preduzeća i MSP”, navodi se u saopštenju.

Kao važan novi element programa Horizont Evropa, Evropski savjet za inovacije nadovezuje se na uspješnu pilot-fazu od 2018. do prošle godine i prethodni instrument za MSP i programe za buduće i tehnologije u nastajanju, u okviru kojih je podržano više od pet hiljada MSP i novoosnovanih preduzeća, kao i više od 330 istraživačkih projekata.

“EIC-ovim Akceleratorom podstiču se kasnije faze tehnološkog razvoja i njegovo širenje. Akcelerator nadopunjuje druga dva programa EIC-a: EIC-ov Pathfinder u okviru kojeg se podstiču interdisciplinarni timovi istraživača kako bi ostvarili svoje vizije naučnog i tehnološkog napretka, kao i EIC-ov program za finansiranje tranzicije /EIC Transition/ kojim se želi postići da se rezultati istraživanja iskoriste za inovativne mogućnosti”, navodi se u saopštenju.

Prijave projekata u okviru programa Horizont Evropa EIC Acceleratior i EIC Pathfinder podnose se elektronskim putem, putem Funding&Tender portala, i to do 9. juna i 6. oktobra do 17 sati za EIC Accelerator, a do 19. maja do 17 sati za EIC Pathfinder.

Najčitanije