fbpx
NaslovnicaMINA BusinessDolar prema euru u prošloj godini ojačao više od sedam odsto

Dolar prema euru u prošloj godini ojačao više od sedam odsto

London, (MINA-BUSINESS) – Vrijednost dolara je prošle godine na svjetskim tržištima snažno porasla prema korpi valuta, jer se očekuje da će američka centralna banka brže zaoštriti monetarnu politiku nego ostale najveće vrhovne monetarne institucije u svijetu.

Dolarov indeks, koji pokazuje kretanje vrijednosti američke prema ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, ojačao je prošle godine 6,7 odsto na oko 96 bodova. To je njegov najveći dobitak od 2015. godine.

Pritom je kurs dolara prema japanskoj valuti skočio više od 11 odsto, iznad 115 jena (JPY), pa se našao blizu najviših vrijednosti u četiri godine, prenosi SEEbiz.

Američka valuta je ojačala i u odnosu na evropsku, 7,4 odsto, pa je cijena eura skliznula na 1,1370 USD.

Jačanje dolara posljedica je očekivanja da će američka centralna banka, Federalne rezerve (Fed), brže zaoštriti monetarnu politiku nego ostale najveće centralne banke u svijetu.

Zbog visoke inflacije u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD), čelnici Fed-a odlučili su na sjednici polovinom decembra da ubrzaju proces ukidanja ekonomskih podsticaja, koje su uveli na početku koronakrize, prije skoro dvije godine.

Tako će program otkupa obveznica završiti u martu, prije nego što se planiralo, dok bi u ovoj godini ključne kamatne stope mogle biti povećane u tri navrata.

Prvo povećanje kamata moglo bi uslijediti već krajem zime ili početkom proljeća, a do kraja godine ključna kamata mogla bi se približiti nivou od 0,9 odsto.

„Ekonomiji više nije potrebna povećana podrška politike”, kazao je tada predsjednik Fed-a Jerome Powell.

Evropska centralna banka (ECB) najavila je smanjenje podsticaja. Program kupovine obveznica, uveden u pandemiji, okončaće u martu, ali će i dalje pružati izdašnu podršku privredi, koliko dugo bude potrebno, u okviru svog standardnog programa kupovine imovine.

Malo je vjerovatno, poručili su čelnici ECB-a, da će u ovoj godini povećati ključne kamatne stope.

I dok je prema euru prošle godine ojačao više od sedam odsto, kurs dolara prema japanskom jenu skočio je više od 11 odsto.

Jen je pod pritiskom jer se očekuje da će japanska centralna banka još neko vrijeme voditi labavu monetarnu politiku i jer se sklonost ulagača prema rizičnijim investicijama kreće na visokim nivoima.

A to ne pogoduje jenu, koji obično jača samo kada na finansijskim tržištima vlada nestabilnost, pa ulagači sklanjaju svoj kapital u investicije koje se smatraju sigurnijim utočištima u nesigurnim vremenima.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Roma, Atalanta, Bajer i Marsej u polufinalu

Podgorica, (MINA) - Fudbaleri Rome, Atalante, Bajera iz Leverkuzena i Marseja plasirali su se...