fbpx
NaslovnicaMINA BusinessInvesticijeDolar ojačao zahvaljujući popuštanju napetosti između SAD-a i Irana

Dolar ojačao zahvaljujući popuštanju napetosti između SAD-a i Irana

London, (MINA-BUSINESS) – Dolar je ove sedmice na svjetskim valutnim tržištima ojačao prema korpi valuta, najviše prema onima koje se smatraju sigurnijim utočištem za kapital u nesigurna vremena, što je posljedica popuštanja napetosti na Bliskom istoku.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, ojačao je 0,4 odsto na 97,30 bodova, a u jednom trenutku dostigao je i 97,58 bodova, najvišu vrijednost u dvije sedmice.

Pritom je kurs eura prema dolaru skliznuo 0,4 odsto na 1,112 USD, prenosi SEEbiz.

U odnosu na japansku valutu, kurs dolara skočio je 1,2 odsto na 109,45 jena (JPY).

Japanski jen, švajcarski franak i ostale valute koje se smatraju sigurnije u nesigurna vremena oslabile su zbog popuštanja napetosti na Bliskom istoku.

Nakon iranskih raketnih napada na vojne baze u Iraku u kojima su stacionirani američki vojnici, američki predsjednik, Donald Trump, najavio je ekonomske sankcije Iranu, ali se suzdržao od novih vojnih akcija.

Iranski ministar vanjskih poslova poručio je da je raketnim napadima na američke snage u Iraku zaključen odgovor Teherana na ubistvo generala Qassema Soleimania.

Napetosti na Bliskom istoku traju od prošle sedmice kada je u američkom vazdušnom napadu u Bagdadu ubijen taj moćni iranski general, a Iran najavio osvetu.

“Dolar je ove sedmice jačao je zahvaljujući stišavanju napetosti na Bliskom istoku”, rekao je Ricardo Evangelista iz ActivTradesa.

Zahvaljujući tome, dolarov indeks prema korpi valuta dostigao je u petak u jednom trenutku najvišu vrijednost u dvije sedmice.

No, potom su ulagače razočarali slabiji nego što se očekivalo podaci s američkog tržišta rada, koji ukazuju na usporavanje rasta najveće svjetske privrede.

U decembru je broj zaposlenih porastao za 145 hiljada, manje nego što se očekivalo i manje nego mjesec ranije. Pritom je sporije porasla i cijena rada.

„Usporavanje rasta zapošljavanja i satnice već smo uračunali u ekonomske izglede za ovu godinu. Očekujemo usporavanje rasta bruto domaćeg proizvoda, ali ne i recesiju”, kazao je ekonomista u Bank of the West, Scott Anderson.

Najčitanije