17.6 C
Podgorica
September 22, 2020.
Naslovnica MINA Business Dolar ojačao nakon dobrih pokazatelja iz američke ekonomije

Dolar ojačao nakon dobrih pokazatelja iz američke ekonomije

London, Njujork, (MINA-BUSINESS) – Na svjetskim valutnim tržištima dolar je prema korpi valuta ojačao prošle sedmice, druge zaredom, što se zahvaljuje dobrim pokazateljima iz američke ekonomije i potpisivanju prve faze trgovinskog sporazuma između Sjedinjenih Američkih Država (SAD) i Kine.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na vlada ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, ojačao je prošle sedmice 0,3 odsto, na 97,6 bodova.

Pritom je kurs eura prema dolaru skliznuo 0,3 odsto, na 1,109 USD, prenosi SEEbiz.

U odnosu na japansku valutu, kurs dolara porastao je 0,6 odsto, na 110,15 jena (JPY).

Jačanje dolara najviše se zahvaljuje boljim nego što se očekivalo podacima iz američke ekonomije.

Prošle sedmice je objavljeno da je promet u trgovini na malo u SAD-u u decembru prošle godine porastao 0,3 odsto.

Taj podatak je pokazao da je američka ekonomija krajem prošle godine nastavila da raste umjerenim tempom, što je ublažilo zabrinutosti ulagača u vezi sa potrošnjom, s obzirom na to da je nedavno nekoliko trgovačkih lanaca izvijestilo o slabijoj nego što se očekivalo prazničnoj potrošnji.

„Potrošački sektor mora biti snažan, a to pokazuje podatak o maloprodaji. Taj je podatak bio prilično dobar nakon usporavanja u nekoliko ranijih mjeseci”, kazao je portfelj menadžer u fondu Globalt, Tom Martin.

U novembru prošle godine porasla je i građevinska, kao i aktivnost u drugim sektorima, što budi nadu u ubrzanje rasta najveće svjetske ekonomije, a to znači da neće biti razloga za dalje smanjenje kamatnih stopa američke centralne banke, Federalnih rezervi (Fed).

Valute koje se smatraju sigurnijim utočištem za kapital u nesigurna vremena, kao što su japanski jen i švajcarski franak, izgubile su prošle sedmice na privlačnosti, jer su ulagači skloniji rizičnijim investicijama nakon što su u srijedu predsjednik SAD-a Donald Trump i zamjenik kineskog premijera Liu He u Vašingtonu potpisali prvu fazu trgovinskog sporazuma.

Time je završen carinski rat između SAD-a i Kine koji je negativno uticao na globalnu ekonomiju više od 18 mjeseci.

Prema potpisanom sporazumu, Kina bi u naredne dvije godine trebalo da kupi oko 200 milijardi USD vrijedne američke proizvode i usluge, povrh dosadašnjih 186 milijardi USD.

Međutim, carine koje su dosad uvele dvije strane zasad ostaju. Trump je kazao da će carine biti ukinute kada se postigne dogovor i o drugoj fazi trgovinskog sporazuma, o čemu bi pregovori uskoro trebalo da počnu.

Najčitanije

Rođene tri bebe

Podgorica, (MINA) - U porodilištu Kliničkog Centra Crne Gore u protekla 24 sata rođene...