fbpx
NaslovnicaMINA BusinessDebitnu karticu ima devet od deset korisnika

Debitnu karticu ima devet od deset korisnika

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Kartična plaćanja su sastavni dio svakodnevnih trgovačkih aktivnosti građana u Crnoj Gori, pokazalo je MasterIndex istraživanje, pri čemu rezultati govore da devet od deset korisnika ima debitnu karticu.

Najnovije MasterIndex istraživanje, treće po redu koje kompanija Mastercard sprovodi u Crnoj Gori, potvrdilo je da 89 odsto ispitanika posjeduje debitnu karticu, 19 odsto kreditnu, dok 12 odsto ispitanika ima i debitnu i kreditnu karticu.

„Sa druge strane, studija je pokazala da su među glavnim razlozima zašto građani ne posjeduju platne kartice nezaposlenost, 30 odsto i nemanje računa u banci 18 odsto, što ukazuje na to da je nivo finansijske isključenosti i dalje visok i da finansijska edukacija opšte populacije treba da bude među najvažnijim prioritetima za tržište“, navodi se u saopštenju.

Svaki treći MasterIndex ispitanik, aktivni korisnik kartica, rekao je da karticama plaća svakoga dana, dok je još jedna trećina ispitanika izjavila da kartice koristi par puta sedmično.

„Debitne kartice kao jednostavna, brza i sigurnija alternativa gotovini najviše se koriste za kupovinu hrane i kućnih potrepština, 50 odsto i odjeće i obuće 37 odsto, dok kreditne kartice kao praktičan način za pristup dodatnim sredstvima kada je korisniku to potrebno se najčešće koriste prilikom kupovine odjeće i obuće 48 odsto, prilikom obavljanja nabavki za domaćinstvo 42 odsto, kao i za kupovinu namještaja i kućnih aparata 36 odsto“, precizira se u saopštenju.

Zadržao se i trend korišćenja kartica na internetu, pa ih 62 odsto korisnika debitnih i 72 odsto korisnika kreditnih kartica upotrebljava za različite kupovine, plaćanja i rezervacije na internetu.

Direktorka za tržišta Srbije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine u kompaniji Mastercard, Jelena Ristić, kazala je da se razvoj bezgotovinskog društva ne mjeri samo brojem izdatih kartica i dostupnih platnih rješenja na tržištu, već i njihovom praktičnom upotrebom.

„Ako pogledamo MasterIndex rezultate koji nam pokazuju da se manji iznosi, oni do 40 EUR, češće plaćaju beskontaktno karticama i mobilnim novčanicima nego gotovinom – 43 naspram 35 odsto, dok se tek trećina iznosa preko 40 EUR plaća kešom, a ostalih 66 odsto karticama, bilo standardno ili beskontaktno, onda je definitivno jasno da možemo govoriti o pozitivnom trendu razvoja bezgotovinskih plaćanja na tržištu Crne Gore“, navela je Ristić.

Prema njenim riječima, ono što svima, kako u javnom, tako i u privatnom sektoru predstoji je rad na daljem širenju bezgotovinske prihvatne mreže, prije svega ka medicinskim ustanovama, frizerskim salonima, državnim institucijama i pijacama koje MasterIndex ispitanici prepoznaju kao lokacije na kojima žele da plaćaju karticama, kao i na edukaciji korisnika i trgovaca kako bi osigurali da uz slobodu izbora, sve strane u procesu plaćanja mogu da uživaju u sigurnom i besprekornom korisničkom iskustvu kakvo savremene platne tehnologije nude.

Iz Mastercarda su naveli da su jednostavnost i praktičnost kartičnih plaćanja karakteristike kartičnih plaćanja koje korisnici najviše cijene 32 odsto, uz činjenicu da na taj način imaju pristup svojim sredstvima kad god i gdje god im je to potrebno, 24 odsto. Ono što bi dodatno podstaklo plaćanje karticama su popusti kod trgovaca, 59 odsto i povraćaj novca nakon kupovine 54 odsto.

„MasterIndex ispitanici su izrazili i interesovanje za uslugu podizanja male količine gotovine prilikom plaćanja računa karticom, kao uslugu koja je trenutno dostupna u Srbiji, pa bi 49 odsto ispitanika koristilo ovu uslugu da podigne do 50 EUR sa svog računa, dok bi 21 odsto ispitanika podizalo i iznose preko 50 EUR sa svog računa prilikom kartičnog plaćanja kod trgovca“, zaključuje se u saopštenju.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije