fbpx
NaslovnicaMINA BusinessCrnogorska delegacija na Sajmu privrede u Tešnju

Crnogorska delegacija na Sajmu privrede u Tešnju

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Delegacija crnogorskih privrednika, predstavnika državne uprave i lokalnih samouprava učestvuje na Međunarodnom sajmu privrede u bosanskohercegovačkom Tešnju.

Iz Privredne komore (PKCG) je saopšteno da je Sajam okupio je 302 izlagača iz Holandije, Njemačke, Italije, Slovenije, Hrvatske, Srbije, Austrije, Sjeverne Makedonije, Turske i Bosne i Hercegovine (BiH).

Crnogorsku delegaciju čine predsjednik PKCG, Vlastimir Golubović, pomoćnik ministra ekonomije, Radosav Babić, predstavnici opština Bar, Žabljak i Danilovgrad, Uprave za saobraćaj i kompanija Jadroagent, Mesna industrija „Goranović“, MIRAI, Institut za crnu metalurgiju, Ralex rrba, Remid VIS, Institut „Simo Milošević“ i „Čelebić“.

Oni su, kako je navedeno iz PKCG, obišli štandove brojnih izlagača na šest hiljada kvadratnih metara zatvorenog i više od 12 hiljada metara kvadratnih otvorenog sajamskog prostora.

Predstavnici crnogorskih kompanija su, u sklopu manifestacije, imali trilateralne razgovore sa privrednicima BiH i Sjeverne Makedonije o mogućnostima jačanja poslovne saradnje i bili su u prilici da, u saradnji sa Udruženjem privrednika Biznis centar Jelah-Tešanj, obiđu preduzeća sa tog područja.

Golubović je, na sastanku sa načelnikom Opštine Tešanj Suadom Huskićem, predstavio makroekonomske pokazatelje Crne Gore. On je govorio i o povoljnoj investicionoj klimi i sve većem broju investitora, čemu posebno doprinosi članstvo u NATO alijansi.

„Crna Gora je veliko gradilište. Najviše se investira u sektore saobraćaja, turizma, energetike i poljoprivrede. Najpoznatiji svjetski hotelski brendovi su u Crnoj Gori“, kazao je Golubović.

On je pozvao drvoprerađivače iz Tešnja da ulažu u proizvodne kapacitete u Crnoj Gori, kao i da konkurišu za opremanje hotela svojim namještajem.

Golubović je pozvao i druge privrednike iz BiH da otvore preduzeća u Crnoj Gori i tako ranije osjete benefite kohezionih evropskih fondova.

Huskić je saopštio da je Tešanj jedna od najprosperitetnijih opština u BiH i dodao da je razvoj rezultat strateškog planiranja.

On je upoznao goste sa povoljnim ambijentom za poslovanje, biznis zonama i brojnim domaćim i stranim kompanijama koje iz Tešnja posljednjih godina šire aktivnosti na druge gradove u BiH.

„Želimo da budemo konkurentna Opština, ne samo u odnosu na bosanskohercegovačke, već i na one u okruženju“, poručio je Huskić.

Predsjednik Opštine Bar, Dušan Raičević, ocijenio je da Tešanj predstavlja model po kom treba da se razvijaju opštine u regionu.

„Predstavili ste nam značajne zadatke koje treba da ispunimo da bi dostigli vaš nivo. Bar želi da uči na vašim iskustvima“, rekao je Raičević.

On je naveo da je Bar opština sa najvećim potencijalima.

„Želimo da zaposlimo što više naših sugrađana, ali ne u administraciji već u privredi, zbog čega unaprjeđujemo poslovni ambijent i doprinosimo razvoju preduzetništva“, saopštio je Raičević.

Predsjednik Opštine Žabljak, Veselin Vukićević, saopštio je da postoji veliko interesovanje značajnih investitora za gradnju hotela visoke kategorije u tom gradu.

„Među njima su brendovi poput Amana i The Chedija. Njihove investicije od nekoliko desetina miliona EUR će promijeniti sliku Žabljaka. Opština se trudi da gradnju takvih objekata prati unaprjeđenjem infrastrukture“, naveo je Vukićević.

Potpredsjednik Opštine Danilovgrad, Aleksandar Pavićević, kazao je da je to perspektivan grad sa najmanje biznis barijera, koji štiti životnu sredinu i podstiče započinjanje poslova na zdravim osnovama.

Direktorica Sektora za analize i istraživanja u PKCG, Nina Drakić, saopštila je da se Crna Gora prije dvije godine priključila projektu sertifikovanja opština sa povoljnim poslovnim okruženjem, kao i da je pilot fazom bilo obuhvaćeno šest opština: Podgorica, Danilovgrad, Bijelo Polje, Tivat, Žabljak i Cetinje.

„Njima će biti ocijenjeno da li se njihov poslovni ambijent uklapa u standard povoljnog okruženja za biznis. Nakon faze evaluacije, lokalne samouprave će imati polugodišnji period da primjene preporuke za unaprjeđenje poslovnog ambijenta i, ako ispune tražene kriterijume, dobiće BFC SEE sertifikat“, objasnila je Drakić.

Babić je kazao da Ministarstvo ekonomije ove godine realizuje Program za unaprjeđenje konkurentnosti privrede, koji kroz deset programskih linija ima cilj stvaranje konkurentnih, izvozno orjentisanih i inovativnih privrednih subjekata.

On je dodao da je tim programom prošle godine podržano 100 preduzeća, a da je namjera Ministarstva da njihov broj u ovoj godini bude dva puta veći.

„U periodu koji slijedi radiće se na promociji digitalizacije i internacionalizacije poslovanja malih i srednjih preduzeća kroz kreiranje novih programa podrške, kao i na unaprjeđenju informisanosti privrednika o mjerama podrške na nacionalnom i na lokalnom nivou kroz izdavanje informatora“, rekao je Babić.

On je na panel diskusiji pod nazivom Regionalna privredna saradnja kazao da značajan i konstantan rast mikro, malih i srednjih preduzeća u Crnoj Gori obavezuje Vladu na stvaranje što povoljnijih preduslova za razvoj i poslovanje tog sektora.

„Ministarstvo ulaže sve kapacitete kako bi se stvorilo konkurentno poslovno okruženje sa ciljem privlačenja investitora, aktivirajući sektor malih i srednjih preduzeća, kao glavne pokretače ekonomskog razvoja, i time uticali na povećanje broja zaposlenih“, naveo je Babić.

Najčitanije