29 C
Podgorica
September 18, 2020.
Naslovnica MINA Business Crna Gora mora da ima prosječnu zaradu 700 EUR

Crna Gora mora da ima prosječnu zaradu 700 EUR

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Crna Gora mora da ima prosječnu zaradu 700 EUR do kraja mandata naredne Vlade, 2024. godine, a minimalnu najmanje 300 EUR, saopštili su danas iz Socijaldemokratske partije (SDP).

Zamjenik predsjednika SDP-a, Raško Konjević, kazao je na konferenciji za novinare da SDP-Jaka Crna Gora ima jasnu politiku.

„Nama je izgradnja jake ekonomije iznad svega. Postavili smo četiri ključna cilja. Crna Gora mora da ima prosječnu platu 700 EUR do kraja mandata naredne Vlade. Moramo smanjiti opterećenja na rad poslodavcima sa 64 odsto na 53 odsto i vratiti opštu stopu poreza na dodatu vrijednost (PDV) na nivo od 19 odsto. Takođe, moramo obezbjediti da minimalna zarada bude najmanje 300 EUR“, poručio je Konjević.

On je dodao da su to ključna i jasna obećanja SDP-a građanima u kampanji.

„Vlast služi da bismo radili u javnom interesu i stvorili bolje ekonomske uslove za sve naše građane“, naveo je Konjević.

On smatra da je za ostvarenje tih ciljeva potrebna odgovorna vlast koja radi u interesu građana, a ne privilegovanih tajkuna.

„Danas nemamo platu od 700 EUR zato što plaćamo visoku cijenu sistemske korupcije i što nam je siva ekonomija skoro 25 odsto BDP-a. Na ovakav način se preko 500 miliona EUR slije u džepove tajkuna, a ne u budžet države i građana“, tvrdi Konjević.

Prema njegovim riječima, danas su ključni poreski dužnici privilegovani tajkuni pod zaštitom Demokratske partije socijalista (DPS) koji građanima, kako je naveo, duguju preko 300 miliona EUR.

„Zapanjujuće je da je grupacija Vektra jača od države i da njen dug od preko 20 miliona EUR ne može biti naplaćen duže od četiri godine. Ko je jači država ili Vektra“, pitao je Konjević.

On je dodao da će se smanjenjem opterećenja na rad sa 64 odsto na 53 odsto obezbjediti više novca malim i srednjim preduzećima u kojima radi dvije trećine zaposlenih.

„To su one firme koje ne trebaju političku zaštitu, ali trebaju poštene uslove za poslovanje. Smanjenjem opterećenja bilo bi više novca za nove investicije i veće zarade u privatnom sektoru“, saopštio je Konjević.

On smatra da bi se tako smanjila siva ekonomija, a proširila poreska baza.

„Sve ozbiljne studije pokazuju da su opterećenja na rad najvisočija u Crnoj Gori i da je naš biznis opterećen plaćanjima prema državi koja time finansira svoj preglomazni partijski aparat. Ozbiljnom i sistemskom pomoći malom i srednjem biznisu prekinula bi se dosadašnja praksa pomaganja samo privilegovanih tajkuna“, dodao je Konjević.

Prema njegovim riječima, opšta stopa PDV-a mora se vratiti na nivo od 19 odsto, jer će se time pomoći građanima i privredi.

„Sličnu mjeru nedavno je uradila i najjača evropska ekonomija, Njemačka, sa ciljem da pomogne poslovanje usljed pandemije koronavirusa”, rekao je Konjević.

On je naveo da se nezavisnost Crne Gore najbolje brani jakom ekonomijom.

„Podjele u crnogorskom društvu najlakše će se prevazići ako stvorimo uslove da svako ima pristojan posao“, rekao je Konjević.

On je dodao da SDP Jaka – Crna Gora više godina u Skupštini uporno govori, kritikuje i nudi rješenja u ekonomskim politikama.

„Uspjeli smo nametnuti uslove da se izglasa novi Zakon o penzijama koji je stvorio bolje uslove za sadašnje penzionere, ali i bolje preduslove za zaposlene koji odlaze u penziju. Istrajna borba skoro 12 mjeseci dala je rezultat. Takođe, i našom zaslugom je ispravljenja diskriminacija da samo oko 20 tajkuna imaju privilegovane poreze u ugostiteljstvu“, rekao je Konjević.

Rješenjem koje je usvojeno, kako je objasnio, svi ugostitelji, njih skoro četiri hiljade, plaćaće PDV po jednakoj stopi od sedam odsto, a ne kao do sada da tu privilegiju imaju „samo pojedini hotelski tajkuni bliski vladajućim partijama“.

Najčitanije

U beranskoj bolnici preminula dva pacijenta

Podgorica, (MINA) – U beranskoj Opštoj bolnici preminula su dva pacijenta pozitivna na koronavirus,...