fbpx
NaslovnicaMINA BusinessCijene nafte iznad 75 USD

Cijene nafte iznad 75 USD

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte porasle su u srijedu na međunarodnim tržištima iznad 75 USD, podstaknute neočekivano velikom padom američkih zaliha nakon dva uragana i visokim cijenama gasa.

Na londonskom tržištu barelom se trgovalo po 1,08 USD višoj cijeni u odnosu na prethodno zatvaranje, od 75,44 USD. Na američkom tržištu cijena barela je porasla 1,16 USD, na 71,65 USD, prenosi SEEbiz.

Fokus se na naftnom tržištu danas preusmjerio s problema prezadužnog kineskog diva u sektoru razvoja nekretnina Evergrandea na znake nedovoljnog snabdijevanja.

Američke zalihe sirove nafte pale su 6,1 milion barela prošle sedmice, rekli su tržišni izvori upoznati s rezultatima izvještaja Američkog instituta za naftu (API).

“Cijene nafte podržava sedmični izvještaj API-ja u kojem je zabilježeno veće smanjenje zaliha sirove nafte u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) nego što se očekivalo”, objasnila je Ravindra Rao iz Kotak Securitiesa.

Trgovci sada čekaju da američka vlada objavi podatke kako bi potvrdili taj pad.

Potporu cijenama pružili su i problemi pojedinih članica Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) s povećanjem proizvodnje i opšti osjećaj manjka energenata koji stvara gasna i kriza struje u Evropi.

Očekuje se da će globalne cijene gasa ove zime oboriti rekorde.

OPEC je na svojoj internet stranici objavio da je u utorak cijena barela referentne korpe nafte njegovih članica iznosila 73,68 USD, što znači da je porasla 21 cent u odnosu na prethodni dan trgovanja.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije