fbpx
NaslovnicaMINA BusinessCijene dionica porasle

Cijene dionica porasle

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Na svjetskim berzama cijene dionica su prošle sedmice porasle, nakon pada sedmicu prije, jer su ulagači optimistični zbog vakcine protiv Covida-19 i jer očekuju nove ekonomske podsticaje.

Na Wall Streetu je Dow Jones prošle sedmice ojačao 0,4 odsto, na 30.179 bodova, dok je S&P 500 porastao 1,3 odsto, na 3.709 bodova, a Nasdaq indeks 3,1 odsto, na 12.755 bodova, prenosi SEEbiz.

Tokom sedmica ti indeksi su dosegnuli nove rekordne nivoe, zahvaljujući optimizmu ulagača jer očekuju da će republikanci i demokrati u američkom Kongresu konačno usaglasiti novi paket fiskalnih podsticaja o kojem pregovaraju već mjesecima.

Iz Kongresa stižu poruke da je dogovor o paketu podsticaja od oko 900 milijardi USD, koji među ostalim uključuje čekove od 600 do 700 USD za one koji su u koronakrizi ostali bez posla, vrlo blizu.
A da su podsticaji privredi potrebni, pokazuju svi posljednji podaci.

Prošle sedmice objavljeno je da je u novembru promet u trgovini na malo u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) pao više nego što se očekivalo, dok je broj prvih zahtjeva za pomoć nezaposlenima prethodne sedmice neočekivano porastao.

To je posljedica usporavanja oporavka najveće svjetske ekonomije od koronakrize jer su posljednjih sedmica mnoge savezne države ponovo uvele restriktivne mjere kako bi zaustavile širenja koronavirusa.

Od tog virusa je u SAD-u dosad umrlo oko 310 hiljada ljudi, a zbog krize su milioni ostali bez posla.

„Tržište ovih dana pokreću očekivanja da će biti postignut dogovor o podsticajnim mjerama”, kazao je direktor u firmi GraniteShares, Ryan Giannotto.

Podršku tržištu pruža i početak vakcinisanja protiv Covida-19 u SAD-u, što podržava nade ulagača da će se ekonomska aktivnost uskoro normalizovati, a privreda brzo oporaviti od koronakrize.

Uprkos pandemiji, koja je izazvala pad privrede i zarada većine kompanija, svi berzanski indeksi na Wall Streetu ove godine su snažno porasli i kreću se na najvišim nivoima u istoriji.

S&P 500 indeks porastao je od početka godine oko 15 odsto.

To se zahvaljuje ogromnim fiskalnim i monetarnim podsticajnim mjerama privredi, koje su povećale likvidnost na tržištima, a kako su kamatne stope izuzetno niske, dionice predstavljaju najprivlačniju investiciju.

I na većini evropskih berzi cijene dionica su prošle sedmice porasle. Doduše, londonski FTSE indeks oslabio je 0,25 odsto, na 6.529 bodova, no frankfurtski DAX skočio je 3,9 odsto, na 13.630 poena, a pariski CAC 0,4 odsto, na 5.527 bodova.

Podršku tržištima pružaju najave da bi uskoro moglo početi vakcinisanje protiv Covida-19 u evropskim državama.

S druge strane, ulagači su oprezni jer nema napretka u pregovorima između Evropske unije i Britanije o trgovinskim odnosima nakon brexita. Ako se dogovor ne postigne, obje ekonomije bi mogle pretrpjeti velike štete.

Na Tokijskoj berzi, pak, Nikkei indeks prošle sedmice porastao je 0,4 odsto, na 26.763 boda.

Najčitanije