fbpx
NaslovnicaMINA BusinessCijena nafte pale ispod 85 USD

Cijena nafte pale ispod 85 USD

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Barel nafte pao je u četvrtak na međunarodnim tržištima ispod 85 USD, prateći silazni trend cijena uglja i gasa nakon najave Kine da bi mogla intervenisati kako bi zaustavila poskupljenje i osigurala snabdijevanje energentima.

Na londonskom tržištu cijena barela je nakon podna pala 92 centa u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 84,9 USD. U jednom trenutku je dostigla 86,1 USD, najvišu vrijednost u tri godine.

U Njujorku se barelom trgovalo po 74 centa nižoj cijeni od 82,68 USD, prenosi Hina.

Cijene naglo rastu u posljednje vrijeme zbog postupnog povećanja snabdijevanja iz vodećih proizvođača, uprkos naglom oporavku potražnje paralelno naglom rastu aktivnosti nakon ublažavanja korona ograničenja.

Potražnja je dodatno ubrzala nakon naglog poskupljenja gasa, koje je podstaklo proizvođače struje i industriju da ga zamijene jeftinijim mazutom i dizelom.

Situaciju su zakomplikovali poskupljenje uglja, problemi u snabdijevanju strujom u Kini i početak sezone grijanja na sjevernoj hemisferi.

Kineska Vlada je ove sedmice najavila intervenciju i cijene su počele da padaju.

“S obzirom na to da cijene uglja i gasa padaju i da tehnički pokazatelji indeksa relativne snage i dalje sugerišu na prekomjernu kupovinu nafte, sve su veće šanse da će cijene nafte značajno pasti”, rekao je analitičar brokerske kuće OANDA Jeffrey Halley.

Odvojeno je OPEC objavio da je barel referentne korpe nafte njegovih članica u srijedu iznosio 83,3 USD, što znači da je pao 18 centi u odnosu na prethodni dan trgovanja.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije