fbpx
NaslovnicaMINA BusinessCEDIS u Pljevlja za četiri godine uložio 3,7 miliona EUR

CEDIS u Pljevlja za četiri godine uložio 3,7 miliona EUR

Pljevlja, (MINA-BUSINESS) – Crnogorski elektrodistributivni sistem (CEDIS) je od 2017. do kraja prošle godine u Pljevlja uložio oko 3,7 miliona EUR, saopšteno je Dnevnim novinama iz kompanije.

Od toga, kako su kazali, u izmještanje i instalaciju brojila, kao i sistem za daljinsko očitavanje i upravljanje, uz rekonstrukciju niskonaponske mreže, investirano je 1,15 miliona EUR.

“U izmještanje elektroenergetske infrastrukture na putevima uloženo je više od 45 hiljada EUR, dok je kroz ostale pojedinačne investicije investirano skoro 600 hiljada EUR”, rekli su predstavnici CEDIS-a.

Oni su naveli i da je do kraja prošle godine najviše novca, oko 1,3 miliona EUR, izdvojeno za revitalizaciju srednjenaponske i niskonaponske mreže.

“Za revitalizaciju dalekovoda Boljanići, Komini i Višnjica izdvojeno je oko 681 hiljada EUR, dok je za revitalizaciju niskonaponskih mreža i stubnih trafo-stanica utrošeno više od 538 hiljada EUR″, precizirali su u kompaniji.

U CEDlS-u su kazali da su u Pljevljima ugrađena 10,87 hiljada novih, multifunkcionalna brojila, čime je pokriveno više od 65,55 odsto konzuma.

“Projekat je, pored zamjene starih brojila savremenim-pametnimi izmještanja mjernih mjesta, obuhvatio i aktivnosti na rekonstrukciji niskonaponske mreže. Projekat je u najvećoj mjeri doprinio znatnom smanjenju gubitaka električne energije u distributivnom sistemu. Tako su gubici na mreži u pljevaljskoj opštini smanjeni sa 17 odsto u 2012. godini na 9,67 odsto na kraju prošlegodine”, precizirali su u CEDIS-u.

U energetskom preduzeću navode i da je u mrežu uloženo oko 600 hiljada EUR.

U primarnu mrežu je od toga iznosa uloženo više od 403 hiljade EUR, dok je u sekundarnu uloženo oko 195 hiljada.

Iz CEDIS-a su naveli da su prošle godine u Pljevljima počeli radove vrijedne više od 570 hiljada EUR.

“Rade se trafo-stanice Bolnica, Gornji Gradac, Dolovi III, Bušnje 2, Pijaca, Vojni logor, Skerlićeva, Ševari II, a u toku je i izgradnja podzemnog voda od trafo-stanice Odžak do trafostanice Kula Odžak”, rekli su u CEDIS-u.

Najznačajnija investicija za ovu godinu koju CEDIS planira u Pljevljima je izgradnja trafo-stanice 35/10 kV Volođa2.

“Procijenjena vrijednost investicije je nešto iznad 1,5 miliona EUR. U toku je priprema dokumentacije za pribavljanje urbanističko-tehničkih uslova za izgradnju”, dodali su iz CEDIS-a.

Kada je riječ o ulaganjima kroz projekte održavanja, u CEDIS-u tvrde da je i tu postignuto dosta.

U CEDIS-u su naveli da se u narednom periodu stvaraju uslovi za bolje naponske prilike za oko 160 korisnika ruralnog područja kroz revitalizaciju niskonaponske mreže Male Krče, Kosanica i Potoci.

“Kroz tekuće održavanje planirana je zamjena opreme na kula-trafostanicama Cerovci, Šljuke i Kosanica. Planirana vrijednost radova i materijala na navedenim objektima je oko 350 hiljada EUR”, rekli su iz CEDIS-a i dodali da se u prethodne četiri godine u poslove tekućeg i havarijskog održavanja, kao i rješavanje prigovora korisnika, utrošilo više od 600 hiljada EUR.

U kompaniji su istakli da na probijanje rokova utiču visoke šume i rastinje, kao i nepristupačni tereni tokom zime.

Problem, kako su dodali, predstavlja i tenderska procedura, žalbe ili nepostojanje planske dokumentacije, kao i sporovi u rješavanju imovinsko-pravnih odnosa.

“Nadamo se da ćemo u narednom periodu imati manje takvih situacija, jer to ne ide u prilog nikome. Kvalitet i pouzdanost distribucije električne energije koji u potpunosti zadovoljavaju potrebe, očekivanja i zahtjeve korisnika su prioriteti svih aktivnosti CEDlS-a”, zaključili su u kompaniji.

Najčitanije