fbpx
NaslovnicaMINA BusinessBudvanska rivijera bezuspješno pokušava da prejudicira ishod postupka

Budvanska rivijera bezuspješno pokušava da prejudicira ishod postupka

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Hotelska grupa (HG) Budvanska rivijera bezuspješno pokušava da prejudicira ishod postupka u pravnoj stvari sa Euromix Tradeom, prikazujući javnosti činjenično stanje koje je suprotno dokazima koji egzistiraju u spisima predmeta, saopštli su iz podgoričke kompanije.

Iz Euromix Trade-a su reagovali povodom saopštenja Budvanske rivijere da je Prvredni sud usvojio prigovor podgoričke kompanije na predlog te hotelske grupe za izvršenje i naplatu duga od 350 hiljada EUR i stranke uputio na parnični postupak. Iz Budvanske rivijere su tvrdili i da predsjednik Privrednog suda, Blažo Jovanić, nastavlja praksu da i dalje bude akter skandaloznih odluka tog suda.

Iz podgoričke kompanije su saopštili da je Budvanska rivijera 10. avgusta inicirala postupak izvršenja pred javnim izvršiteljem Aleksandrom Tomković Vukoslavćević i to predlogom za izvršenje na osnovu vjerodostojne isprave.

Tomković Vukoslavćević je 11. avgusta donijela rješenje o izvršenju na osnovu vjerodostojne isprave, na koje je Euromix Trade blagovremeno i u zakonskom roku izjavio prigovor Vijeću Privrednog suda.

„Privredni sud, kao stvarno nadležan, a u sastavu Vijeća od troje sudija, usvojio je taj prigovor, s obzirom na to da je u ovoj pravnoj stvari Euromix Trade učinio vjerovatnim navode prigovora, kojim osporava rješenje o izvršenju, odnosno dostavio dokaze iz kojih proizilazi vjerovatnost svih istaknutih navoda“, rekli su iz kompanije.

Privredni sud je, kako su objasnili, postupio u skladu sa Zakonom o izvršenju i obezbjeđenju, primjenjujući član 60 stav tri, i odlučio da je sve sporne činjenice neophodno raspraviti u parničnom postupku.

„Euromix Trade je osporio visinu potraživanja, istakao prigovor pasivne legitimacije, te činjenicu da radovi koji je trebalo da budu izvršeni od trećeg pravnog lica, a zbog kojih je i došlo do pozajmice i poslovnog odnosa izmedu budvanska i podgoričke kompanije, nijesu izvršeni u ugovorenom roku“, navodi se u saopštenju.

U podgoričkoj kompaniji tvrde da je, shodno Zakonu o izvršenju i obezbjeđenju, sud u izvršnom postupku vezan načelom formalnog legaliteta, te isti ne odlućuje o osnovanosti potraživanja i navoda i nije ovlašćen da u tom postupku preispituje sporne činjenice, već samo odlučuje da li je izvršni dužnik učinio vjerovatnim svoje navode.

„Ovakvo izjašnjenje Budvanske rivijere predstavlja pritisak na rad suda, koji odluke po prigovoru koji je izjavljen od izvršnog dužnika, u ovom slučaju Euromix Trade-a, donosi shodno Zakonu o izvršenju i obezbjeđenju i dokazima koji su dostavljeni od tog preduzeća, a posebno ako se ima u vidu da će se povodom konkretnog spora voditi parnični postupak, u kojem će stranke imati pravo da dokažu navode svojih zahtjeva“, zaključuje se u saopštenju.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije