Naslovnica Business Top Story Brković se žalio na oduzimanje opreme „Vektri Jakić“

Brković se žalio na oduzimanje opreme „Vektri Jakić“

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – „Vektra Jakić“, kompanija biznismena Dragana Brkovića, žalila se Apelacionom sudu na rješenje Privrednog koji je usvojio zahtjev Ministarstva poljoprivrede da se oduzme zaloga, odnosno oprema od pljevaljskog preduzeća jer im nije vratilo kredit od oko tri miliona USD.

Rješenje o oduzimanju zaloge donijela je izvršna sutkinja Marina Đurović, na čiju odluku se žalila „Vektra Jakić“ uoči Nove godine, prenose Vijesti.

Vlasnik pljevaljskog preduzeća za preradu drveta je Vektra Montenegro, glavna Brkovićeva kompanija. Njegov punomoćnik Ranko Grbavac je, tokom prvostepenog postupka, tvrdio da bi u slučaju oduzimanja opreme mogla nastati nesaglediva šteta po “Vektru Jakić”, i najavio nove tužbe.

Zamjenica zaštitnika imovinskih pravnih interesa države, Žana Raičević, koja u ovom postupku zastupa Ministarstvo poljoprivrede, tokom rasprave u Privrednom sudu krajem novembra, nije dozvolila da se uđe u nove pregovore sa Brkovićevom kompanijom oko izmirenja kreditne obaveze.

„Vektra Jakić“ je bila u stečaju kada je država počela da pregovara sa Abu Dabi fondom o kreditu, i dugovala je državi za poreze i doprinose 2,5 miliona EUR.

Kompaniji je iz ovog programa, koji je tada vodio bivši ministar poljoprivrede, Petar Ivanović, u oktobru 2015. odobren kredit od tri miliona USD za pokretanje fabrike peleta, koji je povukla u januaru naredne godine.

Zbog nevraćanja obaveza, ugovor o kreditu je otkazan 29. januara prošle godine. Čim je otkazan ugovor, cjelokupan povučeni kredit dospio je za naplatu, a naknadno je propala prilika da se taj spor riješi mirnim putem.

Iz „Vektre Jakić“ su saopštili da su uredno izmirivali obaveze po odobrenom kreditu sve do „nezakonite blokade računa“, zbog čega je došlo do kašnjenja sa izmirivanjem rata.

Najčitanije