fbpx

Blagi rast indeksa

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Na Wall Streetu su u srijedu cijene dionica blago porasle, pri čemu je Dow Jones indeks dostigao novi rekordni nivo, jer se ulagači nadaju bržem oporavku ekonomije od koronakrize u narednoj godini.

Dow Jones ojačao je 73 boda ili 0,24 odsto, na 30.409 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,13 odsto, na 3.732 poena, a Nasdaq indeks 0,15 odsto, na 12.870 bodova, prenosi SEEbiz.

Rast indeksa zahvaljuje se nadi ulagača da će se naredne godine najveće svjetske ekonomije brzo oporaviti od koronakrize jer čelnici niza zemalja najavljuju ili dodatne podsticajne mjere ili zadržavanje postojećih.

U ponedjeljak je predsjednik Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Donald Trump potpisao zakone o finansiranju saveznih službi i novom paketu fiskalnih podsticaja, čija vrijednost doseže ukupno oko 2,3 biliona USD.

Prihvatanjem zakona o finansiranju saveznih službi izbjegnuto je privremeno zatvaranje dijela tih službi, dok su novim paketom fiskalnih podsticaja produžene neke od mjera koje već mjesecima podržavaju privredu u borbi protiv koronakrize.

Međutim, ostaje još otvoreno pitanje koliko će iznositi pomoć nezaposlenima – 600 dolara ili dvije hiljade USD, za koliko se zalažu demokrate i Trump.

Zastupnički dom, u kojem većinu drže demokratski zastupnici, podržao je povećanje pomoći. Međutim, upitno je hoće li taj predlog proći u Senatu, u kojemu većinu drže republikanski zastupnici.

Uprkos pandemiji koronavirusa, koja je izazvala pad ekonomije i zarada većine kompanija, svi berzanski indeksi na Wall Streetu ove godine su snažno porasli i kreću se na najvišim nivoima u istoriji.

S&P 500 porastao je od početka godine oko 15,5 odsto, a Dow Jones 6,5 odsto. Nasdaq indeks skočio je više od 43 odsto.

Zbog izbijanja pandemije koronavirusa, u februaru i martu su ti indeksi oštro pali i zaronili na najniže nivoe u više godina. Međutim, od tada su snažno porasli, S&P 500, na primjer, 67 odsto.

To se zahvaljuje ogromnim fiskalnim i monetarnim podsticajnim mjerama privredi, koje su povećale likvidnost na tržištima, a kako su kamatne stope izuzetno niske, dionice predstavljaju najprivlačniju investiciju.

Uz to, ulagači se nadaju da će se uskoro, zahvaljujući vakcinisanju protiv Covida-19, ekonomske aktivnosti normalizovati.

A na evropskim berzama cijene dionica su pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,71 odsto, na 6.555 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,31 odsto, na 13.718 poena, a pariski CAC 0,22 odsto, na 5.599 bodova.

Najčitanije