Naslovnica MINA Business Bez dogovora poslovodstva i radnika Kovačnice

Bez dogovora poslovodstva i radnika Kovačnice

Nikšić, (MINA-BUSINESS) – Radnici Kovačnice, predstavnici Sindikata i poslovodstva Željezare Tosčelik u Nikšiću nijesu uspjeli da se dogovore i nađu rješenje za nastalu situaciju nakon odluke o reorganizaciji radnog vremena u tom pogonu.

Predsjednik Sindikata Željezare Tosčelik, Željko Rabrenović, rekao je agenciji Mina-business da je poslovodstvo izričito u namjeri da se ukine rad u trećoj smjeni, što radnici nikako ne prihvataju.

„Ukidanje treće smjene dovodi do smanjenja zarada zaposlenih 50 do 100 EUR, kao i stvaranja vještačkog viška zaposlenih, što je nedopustivo, pa će radnici Kovačnice nastaviti da dolaze i u treću smjenu“, rekao je Rabrenović.

Poslovodstvo je, prema njegovim riječima, saopštilo da razumije da je smanjenje zarada udar na standard radnika, ali su na takav potez prinuđeni zbog situacije na tržištu.

Rabrenović je dodao da je posovodstvo obećalo da će u narednom periodu pokušati da nađe alternatvno rješenje za nastalu situaciju, ali nije preciziran rok, ni način na koji će to biti urađeno.

U pogonu Kovačnice radi 60 do 70 radnika, a kako tvrde predstavnici radnika, reorganizacija radnog vremena dovela bi do smanjenja radnih sati i zarada, a povećanja obima posla.

U Željezari Tosčelik zaposlena su 302 radnika, čija je prosječna plata 380 do 400 EUR.

U Željezari Tosčelik od proizvodnih pogona rade Čeličana i Kovačnica, kao i uslužni sektori Saobraćaja i Energetike.

Najčitanije

Osudili uništavanje spomenika na Ravnom lazu

Podgorica, (MINA) - Demokratska partija socijalista (DPS) osudila je antidržavni čin uništavanja mermerne ploče...