fbpx
NaslovnicaMINA BusinessAngažovani u MA u stečaju negirali da su dijelom krivi za loše...

Angažovani u MA u stečaju negirali da su dijelom krivi za loše poslovanje ToMontenegra

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Angažovani u Montenegro Arlinesu (MA) u stečaju negirali su navode ministra kapitalnih investicija Mladena Bojanića da je ta bivša avio-kompanija dijelom kriva za minus u poslovanju nacionalnog avio-prevoznika ToMontenegra, dodajući da sve mogu potkrijepiti dokazima.

Angažovani u MA u stečaju su, u reagovanju na navode Bojanića tokom predstavljanja izvještaja o poslovanju državnih preduzeća za treći kvartal, naveli da su se od pokretanja stečaja angažovali da obnove dio djelatnosti kompanije i uposle dio kapaciteta.

„Samim tim je obnovljena organizacija za održavanje aviona, sačuvana infrastruktura hangara, alati i uposleno osoblje za održavanje aviona, otvorena poslovnica za prodaju karata i obnovljene licence za pružanje usluga“, navod se u saopštenju.

Sve to je ponuđeno ToMontenegru kroz poslovno-tehničku saradnju, što bi njima, kako tvrde, direktno smanjilo troškove, a ujedno bi se zaposlio i dio bivših zaposlenih u MA.

„Na svim sastancima kojima je prisustvovao i sekretar u Ministarstvu, Zoran Radunović, konstatovano je da ToMontenegro jedva čeka da ostvari saradnju sa MA u stečaju, do koje nikada nije došlo i pored brojnih poziva sa naše strane“, navodi se u saopštenju.

Na istim sastancima je, kako su dodali, MA u stečaju ponudio i iznajmljivanje aviona tipa Fokker 100, što su u ToMontenegru odbili, pravdajući takvu svoju odluku starošću aviona i malim brojem sjedišta, da bi nakon toga od njemačke kompanije German Airways iznajmili Embraer 190, sa manjim brojem sjedišta od Fokkera, a potom od hrvatske kompanije Trade Air i Fokker 100, po mnogo višoj cijeni od one koju su mogli dobiti od MA u stečaju.

„Zašto je interesantnije raditi sa inostranstvom i iznositi novac iz zemlje, pitanje je za nadležne“, dodaje se u saopštenju.

Angažovani u MA u stečaju su kazali da su navodi Bojanića neshvatljivi i iz dodatnog razloga što je dobio dopis u kojem je upoznat sa zapisnikom gdje ToMontenegro decidno navodi da MA u stečaju nije kriv za njihove troškove.

„Ne znamo na osnovu kojih dokaza je iznio pomenute tvrdnje“, navod se u saopštenju.

Prema nezvaničnim saznanjima angažovanih u MA u stečaju, ToMontenegro planira da nakon Nove godine aplicira za državnu pomoć kroz proces restrukturiranja, što će, kako tvrde, biti presedan u poslovnom svijetu, kao i avio-industriji.

„Poražavajuće je da jedna kompanija nepunih godinu od osnivanja i nakon samo pola godine od prvog leta, ostvari tako loše razultate da joj je ugroženo poslovanje. Ovdje ne smijemo da zaboravimo da napomenemo da je ministar finansija, Milojko Spajić, prošle godine u decembru izjavio da će osnivanje nove kompanije koštati nula EUR, a da je sada već zvanično poznato da je na isto potrošeno čak 30 miliona EUR, dok je nezvanično, ta cifra mnogo veća“, navodi se u saopštenju.

Angažovani u MA u stečaju tvrde da je sa manje novca mogao biti spašen MA.

„Osim toga, Spajić je tada izjavio da će nova kompanija poslovati pozitivno ili uopšte neće postojati, a s druge strane u ToMontenegru angažovao isti menadžment koji je i Montenegro Airlines-u stvarao minuse i gubitke i u krajnjem ga gurnuo u stečaj“, dodaje se u saopštenju.

Angažovani u MA u stečaju su kazali da sve tvrdnje mogu potkrijepiti dokazima koji direktno pobijaju tvrdnje Bojanića o uticaju MA u stečaju na loše poslovanje ToMontenegra.

„Očito Bojanic čuje samo jednu stranu, ne uzimajući u obzir zakonske norme po kojima radi MA u stečaju. Zbog svega navedenog, kao i zbog činjenice da MA u stečaju trpi opstrukcije u pokušajima da sačuva i angažuje resurse stare kompanije na dobro države Crne Gore, smatramo da bi bilo moralno i krajnje odgovorno da Bojanić i Radunović podnesu ostavke, pa ih ovom prilikom pozivamo da to i učine“, zaključuje se u reagovanju.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Paramont zaustavljen u polufinalu

Podgorica, (MINA) - Košarkaški klub osoba sa invaliditetom Paramont iz Podgorice nije uspio da...