fbpx
NaslovnicaMINA BusinessAlter Modus-u dva miliona EUR za dalje kreditiranje preduzeća

Alter Modus-u dva miliona EUR za dalje kreditiranje preduzeća

London, Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) obezbijedila je zajam od dva miliona EUR mikrofinansijskoj instituciji Alter Modus za pomoć u suzbijanju uticaja pandemije koronavirusa na ekonomiju.

Iz EBRD-a su saopštili da će se finansiranje koristiti za kreditiranje lokalnih preduzeća kojima su potrebna kratkoročna obrtna sredstva ili podrška likvidnosti nakon dramatičnog smanjenja ekonomske aktivnosti usljed nametanja dalekosežnih zdravstvenih mjera u Crnoj Gori.

“Kredit će doprinijeti daljem funkcionisanju ekonomije tako što će smanjiti pritisak na likvidnost i podržati privatni sektor u prevazilaženju direktnih implikacija pandemije”, navodi se u saopštenju.

Alter Modus je najveća mikrofinansijska institucija u Crnoj Gori sa tržišnim učešćem od 75 odsto u ukupnoj aktivi i kreditnim zajmovima u sektoru mikrofinansiranja. Opslužuje oko 21,5 hiljada malih i srednjih preduzeća i maloprodajnih klijenata preko 18 svojih filijala i poslovnica širom zemlje.

“Kredit EBRD-a dolazi iz njenog Okvira za otpornost, seta mjera podrške za postojeće klijente koji su pogođeni krizom koronavirusa”, dodaje se u saopštenju.

Nakon izbijanja pandemije, kako su kazali, EBRD je značajno pojačao svoj angažman i izvijestio o rekordnim opredjeljenjima u iznosu većem od pet milijardi EUR u prvih šest mjeseci ove godine, u poređenju sa 3,7 milijardi EUR godinu ranije.

“Banka očekuje da će uložiti cjelokupnu investiciju do 21 milijarde EUR u periodu ove i naredne godine za borbu protiv ekonomskog uticaja Covid-19”, kazali su iz EBRD-a.

EBRD je počela da investira u Crnu Goru 2006. godine. Do danas je banka uložila više od 700 miliona EUR u preko 70 projekata u korporativni, finansijski, energetski i infrastrukturni sektor crnogorske ekonomije.

Najčitanije