fbpx
NaslovnicaMINA BusinessAkcija suzbijanja neovlašćenog korišćenja električne energije daje rezultate

Akcija suzbijanja neovlašćenog korišćenja električne energije daje rezultate

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Crnogorski elektrodistributivni sistem (CEDIS) je tokom avgusta realizovao oko 590 obračuna po osnovu neovlašćene potrošnje električne energije, čija je vrijednost oko 190 hiljada EUR, saopšteno je iz te kompanije.

Od ukupno obračunatih 1,6 miliona kilovatsati (kWh), oko 30 odsto je obračunato po osnovu neovlašćene potrošnje – krađa, dok je oko 1,1 milion kWh obračunato kao neovlašćena potrošnja kod samovoljno priključenih korisnika.

„Akcija suzbijanja neovlašćene potrošnje električne energije biće nastavljena i u narednom periodu na području svih crnogorskih opština“, poručili su iz CEDIS-a.

Rukovodilac Operativne direkcije, Vladimir Ivanović, kazao je da aktivnosti koje sprovode daju rezultate.

„Naša intencija jeste da ostvarimo kontinuitet, odnosno dugoročnu odlučnost na terenu u pravcu suzbijanja neovlašćene potrošnje, sve do poptunog iskorijenjivanja ove loše prakse koja decenijama nagriza sistem za distribuciju električne energije“, kazao je Ivanović.

CEDIS raspolaže najmodernijom opremom za utvrđivanje neovlašćenih aktivnosti na mjernim mjestima.

Radnje na terenu sprovode stručne ekipe sa višegodišnjim iskustvom, upoznate sa svim vidovima neovlašćenog preuzimanja električne energije i detaljnim informacijama o karakteristikama konzuma, naročito o problematičnim područjima.

„U CEDIS-u insistiramo na edukaciji kao prethodnici terenskih aktivnosti i sankcionisanja, jer u određenom broju slučajeva nelegalne aktivnosti na mreži su posljedica nedovoljnog poznavanja potencijalnih pravnih konsekvenci, ukoliko vas „uhvate na djelu“, a ta je mogućnost uvijek na snazi“, rekao je Ivanović.

Prema njegovim riječima, važeća regulativa je takva da sve vidove neovlašćenih djelatnosti na mreži, kada se evidentiraju, kažnjava u mjeri koja ih čini potpuno neisplativim.

Tu je često i nerazumijevanje pojedinaca vezano za štetu koju trpe legalno priključeni korisnici, ali i sistem za distribuciju električne energije.

„Naime, neovlašćena potrošnja električne energije za posledicu prije svega ima smanjenje stepena sigurnosti i kvaliteta u napajanju, zbog čega usljed nelegalnih radnji neodgovornih pojedinaca može doći do problema u napajanju za one koji su legalno priključeni i redovno izmiruju obaveze za električnu energiju”, poručio je Ivanović.

Iz CEDIS-s su objasnili da Zakon o energetici zabranjuje neovlašćeno korišćenje električne energije i obavezuje kompaniju da, ukoliko utvrdi krađu, bez prethodnog upozorenja obustavi isporuku električne energije korisniku.

Dalje postupanje propisano je Pravilima za sprovođenje postupka za otkrivanje, utvrđivanje i sprečavanje neovlašćenog korišćenja električne energije i Metodologijom za obračun i naplatu neovlašćeno preuzete električne energije.

„Najviše problema sa neovlašćenom potrošnjom imamo na područjima gdje je zastupljena nelegalna gradnja, ali postepeno ćemo i te konzume dovesti do zadovoljavajućeg stanja, kako iz aspekta gubitaka, tako i iz aspekta kvaliteta napajanja“, dodao je Ivanović.

On je rekao da nepristupačna mjerna mjesta, zatvorena brojila na privatnom posjedu, ne predstavljaju prepreku za CEDIS, te da postoje zakonom definisani mehanizmi koji sankcionišu i te vidove nelegalnih aktivnosti.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije