fbpx
NaslovnicaMINA BusinessAerodromima potvrđeno da se naplate iz budžeta

Aerodromima potvrđeno da se naplate iz budžeta

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Privredni sud je prošlog četvrtka svojim rješenjem potvrdio da javni izvršitelj Aleksandar Bošković pokrene proceduru naplate 9,3 miliona EUR iz državnog budžeta u korist Aerodroma Crne Gore, a po osnovu duga nacionalnog avio-prevoznika Montenegro Airlinesa (MA).

Protiv rješenja Privrednog suda, u koje Vijesti imaju uvid nije dozvoljen prigovor.

Taj novac su Aerodromi Crne Gore dobili na osnovu ranijih pravosnažnih presuda koje su donijete u sudskom sporu koji je ovo državno preduzeće vodilo protiv MA čiji su avioni prizemljeni od kraja prošle godine. Na osnovu tih pravosnažnih sudskih presuda je Bošković na predlog Aerodroma donio rješenje o pokretanju naplate.

Privredni sud se u svom rješenju pozvao i na sličnu praksu Evropskog suda za ljudska prava, kao i na zakon o izvršenju i obezbjeđenju.

Direktor Aerodroma, Danilo Orlandić 24. februara ove godine uputio je dopis ministru finansija i socijalnog staranja, Milojku Spajiću od kojeg je tražio sastanak kako bi se našao model da se taj novac isplati, a da se ne izvrši prinudna naplata.
Orlancić je dopis Spajiću istog dana uputio i ministru za kapitalne investicije, Mladenu Bojaniću na upoznavanje.

Sastanak predstavnika Vlade sa Orlandićem do danas nije održan.

Aerodromi su u potpunom vlasništvu Vlade, koja je sredinom marta smijenila dosadašnji odbor direktora i postavila novi.

Novi bord, kako je najavljeno, treba da raspise međunarodni javni oglas za angažovanje novog direktora čijim izborom će Orlandiću prestati mandat.

Novi odbor direktora može i ranije smijeniti Orlandića uz zakonski osnov i na njegovo mjestu postaviti vršioca dužnosti iz sadašnjeg menadžmenta do izbora novog direktora.

Posebnim lex specialisom za MA utvrđeno je ukupno dugovanje prema Aerodromima Crne Gore u iznosu od 32 miliona EUR. Primjena ovog zakona je stopirana nakon mšljenja Agencije za zaštitu konkurencije (AZK).

Orlandić je Spajića u dopisu obavijestio da je od utvrđenog duga definisanog u lex specialisu Aerodromima prošle godine uplaćeno 15 miliona EUR od čega su deset miliona vratili u državni budžet po osnovu utvrđene dobiti za poslovnu 2019. godinu, dok preostali dug iznosi 17 miliona EUR.

Iz Ministarstva kapitalnih investicija na pitanje Vijesti koji je njihov stav u vezi slučaja naplate 9,3 miliona EUR odgovoreno je da treba poštovati sve odluke koje Privredni sud donese u sporu između dvije kompanije.

“Podržavamo napore svih institucija, posebno Ministarstva finansija, da nađu optimalan model za rješavanje ovoga problema”, kazali su iz Ministarstva.

Najčitanije