fbpx
NaslovnicaMINA BusinessŽugić: Ministarstvo da se usaglasi oko odgovornosti

Žugić: Ministarstvo da se usaglasi oko odgovornosti

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede su u svega deset dana stigle dvije oprečne izjave po pitanju odgovornosti za otvaranje računa za potrebe kredita iz Abu Dabi fonda, saopštio je guverner Centralne banke (CBCG), Radoje Žugić.

Žugić, koji je i bivši ministar finansija, reagovao je povodom teksta koji je u četvrtak objavljen u Vijestima pod nazivom Stigla rata za Abu Dabi fond, novac na nezakonitom računu, a u kojem je ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Aleksandar Stijović, kazao da odgovornost što specijalni račun za potrebe kredita iz Abu Dabi fonda nije otvoren u skladu sa Zakonom o budžetu i fiskalnoj odgovornosti snosi Žugić, koji je u tom periodu bio ministar finansija.

Žugić je rekao da je očigledno da oko pomenute odgovornosti ne postoji usaglašenost unutar samog Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, prenose Vijesti.

“Iz tog Ministarstva, u svega deset dana, imamo dvije oprečne izjave po pitanju odgovornosti za otvaranje računa za potrebe kredita iz Abu Dabi fonda”, poručio je Žugić.

On je kazao da se u dopisu koje je Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede uputilo CBCG 24. juna ove godine između ostalog navodi da je nekadašnje ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja, bez ministarstva finansija, otvorilo u banci račun za potrebe zajma Abu Dabi fonda.

“Dalje se u istom dopisu navodi da navedene zakonske odredbe u ovom slučaju apsolutno nijesu poštovane, odnosno ministarstvo finansija nije otvorilo sporni račun, već neovlašćeno to čini nekadašnje ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja”, rekao je Žugić.

Ova konstatacija, prema njegovim riječima, proizilazi iz uvida u službene evidencije iz kojih se utvrđuje da ne postoji nalog ministra finansija za otvaranje predmetnog računa, niti postoji ovlašćenje ministra finansija da starješina ministarstva ili druga zaposlena lica mogu da raspolažu državnim novcem sa predmetnog računa.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije