fbpx
NaslovnicaMINA BusinessŽugić: CBCG daje impuls integraciji regiona u EU

Žugić: CBCG daje impuls integraciji regiona u EU

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Centralna banka (CBCG), prema riječima guvernera Radoja Žugića, kroz intenzivne aktivnosti koje sprovodi na planu dalje modernizacije platnih sistema i predani rad na potpunoj konvergenciji sa SEPA (Single Euro Payments Area) uslovima, daje impuls integraciji regiona u EU.

„Efikasno integrisani platni sistem usklađen sa SEPA standardima, može učiniti Crnu Goru privlačnijom za strane investitore i ukazati na posvećenost modernoj finansijskoj infrastrukturi i lakoći poslovanja“, sapštio je Žugić na otvaranju prve međunarodne konferencije Montenegro Financial Markets, koja je danas počela u Podgorici.

Osim navedenog, kako je dodao Žugić, pristupanje SEPA sistemu imaće direktne benefite za sve građane Crne Gore.

Dvodnevnu konferenciju u hotelu Hilton, koja je okupila vodeće stručnjake iz svijeta finansija iz zemlje, regiona i šire međunarodne poslovne zajednice, organizuje Komisija za tržište kapitala u saradnji sa Ministarstvom finansija i CBCG.

Zahvalivši na prilici da CBCG podrži organizaciju tog značajnog međunarodnog događaja, Žugić se osvrnuo na dvije ključne teme koje su relevantne za konferenciju, i to na aktuelnu globalnu ekonomsku situaciju i, posebno, nastavak borbe protiv inflacije, te na aktivnosti usmjerene ka pristupanju Crne Gore SEPA sistemu, odnosno jedinstvenom području plaćanja u eurima.

On je naveo da Crna Gora, uz pažljivo kreiranje i sprovođenje fiskalne i monetarne politike, mora biti apsolutno posvećena strukturnim reformama, što će dati doprinos smanjenju barijera za snažniji privredni rast.

Tokom dva dana konferencije, učesnici će razgovarati o brojnim ekonomskim temama koje se, između ostalog, odnose na ulogu kompanija za upravljanje imovinom, izazove održivih finansija i dinamiku odnosa države prema tržištu kapitala.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije