fbpx
NaslovnicaMINA BusinessZnatan rast cijena dionica

Znatan rast cijena dionica

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Na Wall Streetu su u srijedu cijene dionica znatno porasle jer su nakon komentara predsjednika američke centralne banke, Federalnih rezervi (Fed), Jeromea Powella splasnula strahovanja ulagača od inflacije, a popustio je i pritisak na tehnološki sektor.

Dow Jones skočio je 424 boda ili 1,35 odsto, na 31.961 bod, dok je S&P 500 porastao 1,14 odsto, na 3.925 poena, a Nasdaq indeks 0,99 odsto, na 13.597 bodova, prenosi SEEbiz.

Snažan rast indeksa uslijedio je nakon što je Powell u izvještaju Kongresu kazao da bi moglo proći i više od tri godine prije nego što inflacija dostigne ciljane nivoe od oko dva odsto.

Prethodnih dana tržište je bilo pod pritiskom zbog strahovanja ulagača od jačanja inflacije i mogućnosti da Fed zaoštri monetarnu politiku i prije nego što se očekivalo, što bi loše uticalo na tržište kapitala.

Komentarima o inflaciji Powell je zapravo poručio da Fed planira zadržati niske kamatne stope još dugo vremena, objašnjavaju analitičari.

Nakon Powellovih komentara Dow Jones dostigao je novi rekordni nivo. Uslijedio je i preokret Nasdaq indeksa, koji je na početku trgovanja bio u minusu i više od jedan odsto, jer je popustio pritisak na tehnološki sektor.

Taj sektor je danima bio pod pritiskom jer se ulagači povlače iz tog sektora koji je, zahvaljujući zatvaranju ekonomija i radu od kuće, mjesecima na tržištu predvodio po rastu.

Cijene dionica Microsofta, Amazon.coma i Applea dodatno su pale između 0,4 i 1,1 odsto, međutim poskupile su dionice Facebooka, Netflixa i Alphabeta.

Nastavljen je rast cijena dionica u cikličkim sektorima, kao što su energetski, industrijski i finansijski, koji bi trebalo da imaju najviše koristi od novih podsticajnih fiskalnih mjera i oporavka ekonomije od koronakrize.

Ulagače je oraspoložilo i saopštenje Agencije za hranu i lijekove (FDA) da se samo jedna doza vakcina Johnson&Johnsona protiv covida-19 u ispitivanjima pokazala sigurnom i efikasnom.

To znači da je otvoren put za odobrenje još jedne vakcine protiv covida-19, što bi moglo ubrzati procese vakcinisanja, a time i normalizacije društvenog i ekonomskog života.

Cijena dionice Johnson & Johnsona porasla je nakon te vijesti više od jedan odsto.

I na evropskim berzama cijene dionica su porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,5 odsto, na 6.658 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 0,8 odsto, na 13.976 poena, a pariski CAC 0,31 odsto, na 5.797 bodova.

Najčitanije