fbpx
NaslovnicaMINA BusinessZnakovi pojačane kineske potražnje podigli cijene nafte

Znakovi pojačane kineske potražnje podigli cijene nafte

London, Njujork, (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte porasle su u petak na 76 USD budući da su pojačana kineska potražnja i smanjeno snabdjevanje iz članica OPEC+ potisnule u drugi plan zabrinutost za privredu zbog podizanja kamatnih stopa.

Na londonskom tržištu cijena barela je nakon podne bila viša 35 centi nego na zatvaranju trgovine u četvrtak i iznosila je 76,02 USD. U četvrtak je zaključila trgovinu u plusu 2,47 USD.

Na američkom tržištu barelom se trgovalo po cijeni od 71,09 USD. U četvrtak je zaključio trgovinu u plusu 2,35 USD, prenosi Hina.

U četvrtak podsticaj cijenama bio je skok prerade u kineskim rafinerijama u maju, uz procjenu izvršnog direktora Kuwait Petroleum Corpa da će kineska potražnja rasti u drugoj polovini godine.

Članice Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i njihovi saveznici dodatno su u maju smanjili proizvodnju, a Saudijska Arabija smanjiće je u julu dodatnih milion barela dnevno.

“Realna cijena iznosila bi oko 80 USD”, saopštio je u petak ruski ministar energije Nikolaj Šulginov, prema izvještaju ruskih državnih novinskih agencija.

Šulginov je dodao i da će se ruska proizvodnja nafte i gasnih kondenzata ove godine smanjiti oko 20 miliona tona, potvrdivši ruske prognoze.

Pojačana potražnja u Kini i smanjeno snabdjevanje iz vodećih proizvođača potisnuli su na kraju sedmice u drugi plan podizanje kamatnih stopa u eurozoni, za četvrtinu postotnog boda i najavu američke centralne banke, Federalnih rezervi (Fed) da će je do kraja godine podići još najmanje pola postotnog boda.

Podršku cijenama pružio je i slabiji dolar, koji je u četvrtak pao na najniži nivo u mjesec prema korpi ostalih ključnih valuta, podržavši kupovnu moć kupaca s drugim valutama, a time i potražnju.

OPEC je odvojeno objavio da je u četvrtak barel korpe nafte njegovih članica pojeftinio 64 centa, na 74,2 USD.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Nikola Zirojević, socijaldemokrate, Milojko Spajić, Vlada

Zirojević: Katniću se krše osnovna ljudska prava

Podgorica, (MINA) – Svako ko se ogriješio o zakon treba da odgovara, ali nakon...
policija, Podgorica