fbpx
NaslovnicaMINA BusinessZnaci snažnije potražnje podigli cijene nafte

Znaci snažnije potražnje podigli cijene nafte

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte porasle su na početku sedmice prema 86 USD budući da su se ulagači usmjerili na prognoze o snažnijoj potražnji nakon snižavanja troškova zaduživanja, uz zabrinutost za snabdijevanje u uslovima intenziviranja rusko-ukrajinskog sukoba.

Na londonskom tržištu cijena barela je bila viša za 44 centa i iznosila je 85,87 USD. U gotovo istom iznosu barel je poskupio i na američkom tržištu i njime se trgovalo po 81,09 USD, prenosi SEEbiz.

Potporu cijenama pružaju nagađanja da će centralne banke vodećih ekonomija do ljeta sniziti kamatne stope i otkloniti prijetnju recesije. Ulagače je ohrabrila švajcarska centralna banka koja je prošle sedmice prva u grupi razvijenih ekonomija snizila troškove zaduživanja, za četvrtinu postotnog boda.

Ublažena monetarna politika podstakla bi ekonomsku aktivnost i potražnju za energijom.

Pojačana potražnja mogla bi se poklopiti sa smanjenim snabdijevanjem iz Rusije zbog učestalih ukrajinskih napada na rusku energetsku infrastrukturu, nagađaju analitičari.

Još jedna ruska rafinerija nafte izgubila je polovinu kapaciteta nakon napada dronom tokom vikenda. Rusija je odgovorila napadima na ukrajinska postrojenja za proizvodnju i prenos struje.

Značajniji rast cijena zakočile su procjene o značajnim rezervnim kapacitetima.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Remi Budućnosti, Elektroprivreda ubjedljiva

Podgorica, (MINA) - Šahisti Omladinca remijem protiv Budućnosti obilježili su prvo kolo Premijer lige...