fbpx
NaslovnicaMINA BusinessZnačajna posvećenost temi zelene ekonomije

Značajna posvećenost temi zelene ekonomije

Podgorica (MINA-BUSINESS) – Evropski Zeleni sporazum je usljed pandemije ponovo aktuelizovan kao dokument koji sadrži smjernice oporavka zemalja članica u novonastalim okolnostima, pri čemu je za Crnu Goru značajna posvećenost temi zelene ekonomije, ocijenjeno je u Privrednoj komori (PKCG).

Generalni sekretar PKCG, Mitar Bajčeta, rekao je na okruglom stolu na temu Zelena ekonomija u Crnoj Gori, da je ta tema aktuelna i na najvišim adresama EU.

“Evropski Zeleni sporazum je usljed pandemije ponovo aktuelizovan kao dokument koji sadrži smjernice oporavak zemalja članica u novonastalim okolnostima. Posvećenost ove teme je značajna za Crnu Goru u kontekstu njenog puta ka EU“, rekao je Bajčeta.

PKCG je, kako je podsjetio, 2019. godine pokrenula tu temu koja je diskutovana regionalno i na visokom nivou, prenosi Mediabiro.

„Jedan od zaključaka na tom sastanku bio je i projekat izrade mape puta Crne Gore ka cirkularnoj ekonomiji kao dijelu zelene ekonomije. U saradnji sa Kancelarijom Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) i uz razumijevanje prethodne Vlade veoma posvećeno smo pristupili tom poslu. Zbog izbijanja pandemije uradili smo manje od planiranog. Ovo nije i ne može biti projekat komore i UNDP već svih nas“, kazao je Bajčeta.

Vršiteljka dužnosti generalne direktorice Direktorata za unapređenje konkurentnosti u Ministarstvu ekonomskog razvoja, Olivera Vukajlović, rekla je da se crnogorska ekonomija i dalje u značajnoj mjeri suočava sa posljedicama koronavirusa pa se ukazala potreba za obezbjeđenjem dalje snažne podrške privredi i u drugom kvartalu.

Ona je navela da je najvažniji segment paketa za drugi kvartal podrška privredi koja će se realizovati u četiri faze, sa ciljem da se privredi obezbijedi oko 110 miliona novih kreditnih sredstava.

Vukajlović je dodala da je nastavljeno i sa subvencionisanjem zarada po novom modelu, gdje su preduzeća targetirana pojedinačno i gotovo da ne postoji djelatnost koja nije zastupljena programom.

Procjena ukupne vrijednosti novog paketa mjera podrške je 166,08 miliona EUR.

Vešilac dužnosti izvršnog direktora Eko fonda, Draško Boljević, kazao je da se djelovanje te institucije svodi na pomoć projektima koji su od strateškog ekološkog značaja.

Projekti koji su do sada odrađeni tiču se subvencije pri kupovini hibridnih vozila za građane, preduzeća i preduzetnike, tako što je fond za kupovinu iznosio 100 hiljada EUR, od kojih 50 hiljada namijenjeno za kupovinu hibridnih vozila, a isto toliko za kupovinu električnih.

Boljević je objasnio da se 20 vozila odnosilo na hibride, a deset na električna.

“Imali smo 20 prijava za hibridna vozila i prvih 20 prijavljenih će dobiti subvenciju koja je iznosila 2,5 hiljada EUR po vozilu. Subvencija za nabavku električnih vozila iznosila je pet hiljada EUR, u okviru koje je planirana kupovina deset vozila, ali je stiglo samo pet prijava“, rekao je Boljević.

Rukovoditeljka službe za planiranje, analizu, izvještavanje i međunarodnu saradnju, Ana Cmiljanić, kazala je da se Investiciono-razvojni fond (IRF) mora mnogo više fokusirati na projekte zelene ekonomije.

„To se posebno vezuje za činjenicu da su glavni finansijeri Investiciono razvojnog fonda međunarodne finansijske institucije, kao Evropska investiciona banka i Francuska agencija za razvoj, koje će sada i same izvore finansiranja uslovljavati procentom investicija u zelene projekte“, rekla je Cmiljanić.

Programska menadžerka UNDP-a, Snežana Dragojević saopštila je da je glavni dokument koji na globalnom nivou uređuje politike klimatskih promjena – Okvirna konvencija UN o klimatskim promjenama. To je, prema njenim riječima, dokumenat kojem je, zajedno sa Pariškim sporazumom, pristupilo možda najveći broj zemalja.

Crna Gora je pristupila toj konvenciji sukcesijom 2006. godine, kao neaneks zemlja, što znači da nema obaveze o izvještavanju ka konvenciji kao što imaju mnogo razvijenije zemlje. Ipak, Crna Gora ima obavezu da podatke o efektu staklene bašte koji se proizvode, predaje svake četiri godine.

Najčitanije