fbpx
NaslovnicaMINA BusinessZnačajan prostor za unapređenje saradnje

Značajan prostor za unapređenje saradnje

Brisel, Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Crna Gora i Belgija imaju značajnog prostora za unapređenje saradnje, što pokazuju i podaci o robnoj razmjeni koja je izuzetno skromna, sa značajnim deficitom na crnogorskoj strani, saopštila je predsjednica Privredne komore (PKCG), Nina Drakić.

Ona je na Forumu privrednika Crne Gore i Belgije organizovanom danas u Briselu, u okviru višednevne posjete crnogorske poslovne delegacije ovoj državi kao i Luksemburgu, kazala da vjeruje da će taj susret privrednika uticati na povećanje robne razmjene, uz veće prisustvo belgijskih investicija, ali i na podsticaje za ulaganja u oblasti inovacija.

Događaj okuplja brojne zainteresovane privrednike, a organizovale su ga PKCG i Valonska agencija za izvoz i strane investicije (AWEX), u saradnji sa ambasadom naše zemlje. Sa crnogorske strane najzastupljenije su bile kompanije iz sektora IT, energetike, saobraćaja i turizma.

Belgijski učesnici Foruma članovi su najznačajnijih agencija za investicije i trgovinu, kao što su Flamanska agencija za investicije i trgovinu (FIT), Agencija za spoljnu trgovinu Brisela (HUB Brussels) i AWEX.

U neposrednim razgovorima predstavljena je Crna Gora – od ekonomskih i investicionih potencijala, prirodnih ljepota do kulturne baštine, a cilj je da se uspostave međukompanijska partnerstva i doprinese jačanju privrednih veza Crne Gore i Belgije.

Drakić je kazala da Belgija predstavlja lidera u mnogim privrednim granama, te da su brojne oblasti u kojima je moguće unaprijediti saradnju, počev od zaštite životne sredine, cirkularne ekonomije, prerade voda, upravljanja otpadom, obnovljivih izvora energije, do oblasti poput IT-a, građevinarstva, „smart city“ rješenja, prehrambene industrije, te inovacija u različitim sektorima.

“Sve ove oblasti pružaju odličnu osnovu za dalju saradnju, kao i za transfer tehnologija i znanja, u okvirima naših poslovnih zajednica”, ocijenila je Drakić.

Ona je, kako je saopšteno iz PKCG, navela da je Privredna komora implementirala značajan broj projekata finansiranih iz sredstava EU i drugih fondova, i da danas možda više nego ikada – slovi za kredibilnog i evropskim vrijednostima okrenutog poslovnog partnera.

“Sigurna sam da bi zajedničkim naporima mogli pronaći modele za finansiranje transfera znanja u nekoj od oblasti interesovanja”, kazala je Drakić.

Ambasador Crne Gore u Belgiji, Ivan Leković, naveo je da Belgija predstavlja dobru priliku za crnogorsku privredu, i da je pravi trenutak da se na privrednom planu učini snažan iskorak, jer je dosadašnja ekonomska razmjena još na relativno skromnoj ravni.

Leković je kazao da su politički odnosi na veoma dobrom nivou, i da to treba koristiti kao dobru polaznu osnovu.

Direktor iz Valonske agencije za izvoz i strane investicije (AWEX), Yves Richard, saopštio je učesnicima određene karakteristike robne razmjene između Belgije i Crne Gore.

Richard je istakao da je cilj ovog poslovnog foruma da se osvijetle mogućnosti buduće ekonomske saradnje dvije zemlje. Naročito je stavio akcenat na Crnu Goru kao potencijalno privlačnu državu za investiranje, posebno u kontekstu aktuelnih investicionih prioriteta uključujući energetiku.

Investicione potencijale Crne Gore predstavio je direktor Agencije za investicije, Mladen Grgić. On je govorio o sve povoljnijim politikama u oblasti poreskih opterećenja, te određenim reformskim mjerama koje treba da doprinesu konkurentnosti Crne Gore kao investicione destinacije.

Grgić je sagovornike upoznao, između ostalog, sa ključnim investicijama, kako na jugu tako i na sjeveru, koje su Crnu Goru stavile u sam vrh turističkih i investicionih destinacija.

Poslovni forum je završen bilateralnim sastancima, tokom kojih je razmotrena mogućnost uspostavljanja potencijalnih partnerstava.
(kraj) sam/jlb

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije