fbpx
NaslovnicaMINA BusinessZnačajan pad prometa

Značajan pad prometa

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Pad indeksa i značajno manji promet od svega 27 hiljada EUR obilježili su ovu sedmicu na Montenegroberzi.

Pokazatelj vrijednosti deset najboljih kompanija MNSE10 pao je 0,5 odsto na 744,9 poena, a MONEX 0,6 odsto na 10.874,37 bodova.

Promet, realizovan kroz 17 transakcija, iznosio je svega 27,37 hiljada EUR i bio je čak 80 hiljada puta manji od pršlosedmičnog. Najveći udio u prometu imale su akcije Elektroprivrede (EPCG), koje su na sedmičnom nivou pale 2,7 odsto na 3,2 EUR.

Oslabile su i dionice Crnogorskog Telekoma, pet odsto na 1,12 EUR, dok su akcije Crnogorskog elektroprenosnog sistema (CGES) ostale na prošlosedmičnom nivou od 81 cent. Rasle su dionice Jugopetrola 3,3 odsto na 9,5 EUR i Luke Bar 1,1 odsto na 36 centi.

Crnogorski Telekom je u prvoj polovini godine ostvario neto dobit od 1,4 miliona EUR, što je čak 80 odsto više u poređenju sa istim prošlogodišnjim periodom, saopštili su predstavnici kompanije.

Izvršna direktorica kompanije, Dina Cibulskaja, kazala je da su Crnogorski Telekom korisnici stavili na prvo mjesto na veoma konkurentnom tržištu telekomunikacija, pokazavši, kroz istraživanje koje se kontinuirano sprovodi po metodologiji Deutsche Telekoma, najveće zadovoljstvo njihovim uslugama, servisima i brigom o njihovim potrebama.

Početkom sedmice je akcionarima Jugopetrola počela isplata dividende u neto iznosu 36,4 centa po akciji. Ukupan bruto iznos dividende koja se isplaćuje akcionarima bio je 1,86 miliona EUR.

U utorak je Odbor direktora Luke Bar za vršioca dužnosti izvršnog direktora imenovao dosadašnjeg pomoćnika, Dedu Đelovića. Odbor je prethodno razriješio dužnosti dosadašnjeg izvršnog direktora, Vladana Vučelića.

Na Montenegroberzi je ove sedmice trgovano i akcijama Instituta Simo Milošević, Luke Kotor i Poslovno logističkog centra Morača, koje su sedmicu završile na 28 EUR, odnosno 4,36 EUR i 3,75 EUR. Dionice Mehanizacije i programata su u petak koštale 1,6 EUR, Republičkog zavoda za urbanizam i projektovanje 40 centi, a UTIP-a Crna Gora 30 centi.

Sedmicu je obilježila informacija da je deficit budžeta za prvih šest mjeseci ove godine smanjen na 160,6 miliona EUR ili 3,5 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP), dok je u junu ostvaren suficit od tri miliona EUR.

Prema podacima Ministarstva finansija i socijalnog staranja izvršenje budžeta u prvih šest mjeseci karakteriše veće ostvarenje budžetskih prihoda u odnosu na planirane, dok su rashodi niži od plana.

“Za šest mjeseci ove godine smanjen je deficit 100,3 miliona EUR ili 38,4 odsto u odnosu na plan, i iznosi 160,6 miliona EUR ili 3,5 odsto procijenjenog BDP-a”, navodi se u izvještaju Ministarstva.

Oni su dodali da je istovremeno u junu ostvaren suficit budžeta u iznosu od tri miliona EUR, što je prvi zabilježeni pozitivan budžetski rezultat još od septembra 2019. godine.

Sredinom sedmice su predstavnici Ministarstva kapitalnih investicija predstavili rezultate rada Odjeljenja za korporativno upravljanje, čiji zadatak je da pomogne kompanijama u nadležnosti tog resora da ostvare bolje performanse poslovanja.

Ministar kapitalnih investicija, Mladen Bojanić, saopštio je da na taj način žele da izbjegnu situacije u kojima se državne kompanije na kraju godine obraćaju Vladi za pomoć.

“Želimo da to prekinemo i u tome smo veoma ozbiljni“, poručio je Bojanić.

Iz Odjeljenja za korporativno upravljanje su saopštili da su Aerodromi Crne Gore, Barska i Crnogorska plovidba na kraju prvog kvartala zabilježile najlošije poslovne rezultate među 18 državnih kompanija iz resora Ministarstva kapitalnih investicija, dok su dobitnike predvodile EPCG, CGES i Rudnik uglja.

Prema podacima iz izvještaja o poslovanju preduzeća u većinskom vlasništvu države i nadležnosti Ministarstva, Aerodromi su prvi kvartal završili neto gubitkom od 3,06 miliona EUR, Barska plovidba u minusu od 1,7 miliona, a Crnogorska sa 987,44 hiljade EUR gubitka. EPCG je na kraju prvog tromjesečja zabilježila neto profit od 23 miliona EUR, CGES od 5,5 miliona, a Rudnik uglja 5,2 miliona EUR.

Sedmicu je, između ostalog, obilježila i odluka Advokatske komore Crne Gore da prihvati Predlog protokola o izmjenama Zakona o fiskalizaciji, na koji je Vlada dostavila komentar.

Advokati su tražili izuzeće od fiskalizacije zbog čega su 24. maja počeli štrajk, koji bi potpisivanjem protokola bio prekinut i u roku od sedam dana formirana zajednička radna grupa koja bi do kraja godine uradila izmjene zakona.

Ove sedmice je izabran i novi predsjednik Privredne komore (PKCG). Članovi te privredne asocijacije odlučili su da predsjednik PKCG bude vlasnik i izvršni direktor kompanije Stadion, Vojin Žugić, koji bi na tu funkciju trebalo da stupi 1. septembra.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

nto

Očekuju dobru predstojeću ljetnju sezonu

Podgorica, (MINA-BUSINESS) - Nacionalna turistička organizacija (NTO) sprovela je kratku anketu u susret ljetnjoj...