fbpx
NaslovnicaMINA BusinessZnačaj računovodstvene profesije u narednom periodu značajno će porasti

Značaj računovodstvene profesije u narednom periodu značajno će porasti

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Značaj računovodstvene profesije u funkciji donošenja kvalitetnijih poslovnih odluka, posebno u sferi izrade i revizije finansijskih izvještaja, u narednom periodu značajno će porasti, ocijenjeno je na Medjunarodnom Kongresu računovođa i revizora.

Iz Instituta sertifikovanih računovođa Crne Gore (ISRCG) je saopšteno da je u više referata potencirano da će organizacija poslovanja, kako na nivou preduzeća pa sve do nivoa države, u narednom periodu doživjeti značajne promjene kao što je pomjeranje fokusa na rad od kuće, te značajno viši stepen digitalizacije.

“U fokusu pažnje, podjednako predavača i učesnika, našla se uloga računovodstvene i revizorske profesije u uslovima tekuće pandemije, a sve skupa uzeto pokušaj da se da više svijetla u kom pravcu će ta struka neminovno da se mijenja i time da i vlastiti doprinos prevazilaženju već evidentne recesije u globalnim ekonomskim okvirima”, navodi se u saopštenju.

Zbog aktuelnosti teme i tekuće pandemije, kako su naveli iz ISRCG, Kongres je podržao i uzeo aktivnog učešća i predsjednik Evropske federacije malih i srednjih računovodstvenih praksi (EFAA) iz Brisela, Paul Thomson.

On je posebno naglasio da je u ovako teškim vremenima posebno važna uloga ISRCG u zaštiti profesije i stavio je na raspolaganje sve besplatne resurse kao pomoć i podršku računovodstvenoj profesiji Crne Gore u uslovima COVID 19.

Kongresu, u organizaciji ISRCG i Ekonomskog fakulteta Univerziteta Crne Gore (UCG), pod nazivom nazivom Računovodstveno finansijsko surfovanje u situaciji i nakon pandemije COVID 19, koji je trajao od četvrtka do subote, je u online formi prisustvovalo više od 250 učesnika iz Crne Gore, država regiona i članice Evropske unije (EU).

Tokom tri dana Kongresa učesnici su imali prilike da vide predavanja eminentnih predavača sa domaćih i regionalnih univerziteta i stručnjaka iz prakse.

Iz ISRCG su dodali da su posebnu pažnju privukla predavanja o transfernim cijenama, zatim o izazovima revizije u uslovima COVID 19, revizija efikasnosti raspolaganja COVID 19 sredstvima, zloupotreba instituta hitnosti u javnim nabavkama u uslovima COVID 19 kao i dva vrlo aktuelna panela – Fiskalizacija – izazovi implementacije i praktična Primjena zakona o spriječavanju pranja novca i finansiranju terorizma.

Kongres su podržali M:tel, BDO, KPMG, Ernst&Young, Deponija Podgorica, Luka Bar i Regionalni vodovod.

Najčitanije

Centar za građansko obrazovanje, CGO

Žrtve bombardovanja Murina 25 godina bez pravde

Podgorica, (MINA) – Civilne žrtve NATO bombardovanja Murina bez pravde su 25 godina od...