fbpx
NaslovnicaMINA BusinessŽensko preduzetništvo u Crnoj Gori ima izuzetne potencijale

Žensko preduzetništvo u Crnoj Gori ima izuzetne potencijale

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Žensko preduzetništvo u Crnoj Gori ima izuzetne potencijale, kreativne ideje i uspješne priče, poručeno je na panel diskusiji “Žene preduzetnice u nauci”.

Kako prenosi agencija CGNews, panel za cilj ima promociju STEM (nauke,tehnologije, inženjerstva, matematike) preduzetništva među djevojkama i ženama u Crnoj Gori.

Projekat koji sprovodi Fondacija za promociju nauke Prona, podržan je od Ambasade Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u Crnoj Gori kroz Program malih grantova Demokratske komisije, koji, između ostalog, ima za cilj da podrži rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena u političkoj i ekonomskoj sferi.

Zamjenica šefa Odjeljenja za medije, kulturu i obrazovanje Ambasade SAD Suzan Šejfer podsjetila je da su žene širom svijeta, uključujući Sjedinjene Države, tokom istorije manje zastupljene u STEM oblastima.

Ona je istakla da, iako je tokom protekle dvije decenije više žena nego muškaraca u svijetu završilo osnovne studije, samo tri odsto ICT studenata globalno su žene, dok samo pet odsto žena studira matematiku ili statistiku, a osam odsto studira da postanu inženjerke.

Prema njenim riječima, žene u određenim dijelovima svijeta više biraju STEM profesije nego u drugim, ali globalno je svuda prisutan jaz među polovima u naučnim profesijama.

Kako je saopštila, Stejt dipartment je prepoznao taj problem i sve više podržava projekte koji promovišu jednaku zastupljenost polova u STEM oblastima, kao što je, na primjer, ovaj projekat.

“Još jedan primjer, u koji je od prošle godine uključena i Crna Gora, je program razmjene koji finansira Stejt dipartment pod nazivom TechGirls čiji je cilj da okupi djevojke od 15 do 17 godina na jednomjesečnom STEM kampu u SAD sa vršnjakinjama iz Sjedinjenih Država i 130 drugih zemalja”, rekla je Šejfer.

Kako je dodala, učesnice potom sprovode projekte u STEM oblastima, po povratku sa razmjene.

Projektni koordinator u Proni Andrija Nikolić, podsjetio je da STEM počiva na principima kreativnosti, saradnje, komunikacije i kritičkog razmišljanja.

Kako je kazao, STEM pristup u obrazovanju ide korak dalje od katedre i povezuje znanje sa realnim svijetom, što je dobitna kombinacija.

Prema Nikolićevim riječima, projekat traje deset mjeseci od oktobra ove do avgusta sljedeće godine pa je današnji panel samo jedna u nizu aktivnosti.

“Žensko preduzetništvo u Crnoj Gori ima izuzetne potencijale, kreativne ideje i uspješne priče. Uvjeren sam da će kroz ovaj projekat najmanje bar još tri preduzetničke ideje biti realizovane,” zaključio je Nikolić.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije