fbpx
NaslovnicaMINA BusinessInvesticijeZavršeno 80 odsto prioritetne dionice autoputa

Završeno 80 odsto prioritetne dionice autoputa

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Na prioritetnoj dionici autoputa Bar-Boljare završeno je 80 odsto poslova, saopštio je predsjednik Odbora direktora Monteputa, Aleksandar Žurić i dodao da će se uskoro na upotrebu generacijama predati grandiozan i po najvišim standardima veoma kvalitetan infrastrukturni objekat.

On je u intervjuu Pobjedi kazao da je u javnosti predimenzioniran značaj preciziranja samog roka završetka prioritetne dionice od Smokovca do Mateševa, u smislu licitiranja da li će se ovako kompleksan i značajan projekat završiti “u ovom ili onom mjesecu”.

“Rekao bih da je svakako mnogo važnije da se realizacija projekta realizuje nesmetano, da je 80 odsto poslova izvedeno i da se on neupitno privodi kraju, te da je mnogo značajnija činjenica da ćemo uskoro na upotrebu generacijama predati grandiozan i po najvišim standardima veoma kvalitetan infrastrukturni objekat, najvredniji u našoj novijoj istoriji”, rekao je Žurić.

On ipak smatra da je rok veoma bitan iz ugla poštovanja aneksa osnovnog ugovora i nestvaranja dodatnih troškova.

“Za sada sve teče po planu, i računamo da ćemo ka sjeveru, u jesen naredne godine, dionicu Podgorica – Kolašin, tačnije Smokovac – Mateševo, prelaziti najmodernijim autoputem u regionu”, saopštio je Žurić.

Međunarodni tender za trajno snadbijevanje autoputa električnom energijom, vrijedan 38,2 miliona EUR, objavljen je u ponedjeljak.

To, kako je kazao Žurić, međutim, ne znači samo elektrifikaciju autoputa i objekata putne infrastrukture, već podrazumijeva mnogo kompleksniju investiciju u elektroenergetski sistem Crne Gore, kojom će se stvoriti pretpostavke za sve planirane razvojne projekte i zadovoljiti sve druge potrebe sjevera u nekoliko narednih decenija, kada je u pitanju snabdijevanje električnom energijom.

Na pitanje da li se razmatraju izmjene trase posljednje dionice autoputa, Žurić je odgovorio da se za sada ne ukazuju potrebe za bilo kakvim značajnim odstupanjem od planirane trase.

“Upravo se radi idejni projekat koji bi, nadamo se, omogućio početak radova na sljedećoj dionici možda i prije završetka prioritetne”, dodao je Žurić.

Na pitanje dokle se stiglo sa projektovanjem brzih cesta na primorju, Žurić je rekao da projekti obilaznica oko Budve, Bara, Herceg Novog, kao i Verige i njihova veza obilaznicom sa aerodromom Tivat, predstavljaju prve korake u tom pravcu.

“Monteput za sada učestvuje u pripremi projektne dokumentacije”, objasnio je Žurić.

Komentarišući to što kompanija dobija nova i sve zahtjevnija zaduženja, Žurić je rekao da intenziviranje poslova i kapitalnih projekata, koje Vlada povjerava Monteputu najprije u oblasti izgradnje autoputeva, a zatim već u narednoj godini i njihovim upravljanjem, podrazumijeva najprije potpunu angažovanost svih postojećih resursa.

Najčitanije