fbpx
NaslovnicaMINA BusinessZavršena izgradnja Jugozapadne obilaznice i mosta preko Morače

Završena izgradnja Jugozapadne obilaznice i mosta preko Morače

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Izgradnja Jugozapadne obilaznice i mosta preko rijeke Morače, najvrednijeg projekta u oblasti putne infrastrukture u protekloj deceniji, je završena.

Gradonačelnik Podgorice Ivan Vuković danas je sa saradnicima, u prisustvu delegacija Skoplja i Sarajeva, gradonačelnika Prijestonice Cetinje i predsjednika Opštine Bar, obišao završene radove na izgradnji Jugozapadne obilaznice.

Vuković je saopštio da Glavni grad 21. maj obilježava brojnim svečanim aktivnostima, između ostalog završetkom radova na izgradnji Jugozapadne obilaznice i novog mosta na rijeci Morači.

“U pitanju je najznačajniji objekat iz oblasti putne infrastrukture koji je realizovan na teritoriji Glavnog grada u proteklih desetak godina, vrijedan preko 15 miliona EUR, koji je Glavni grad finansirao u cjelini”, kazao je Vuković.

On je, kako je saopšeno iz Biroa za odnose s javnošću Glavnog grada, ocijenio da Jugozapadna obilaznica ima višestruki značaj, ne samo za Podgoricu, nego i za Crnu Goru, kao dio budućeg prstena oko glavnog grada.

Vuković je rekao da vjeruje da će se u narednom periodu graditi i bulevar od Donje Gorice do Gornje Gorice, odnosno Komanskog mosta.

“Na taj način, kada bude završen bulevar od Danilovgrada do Podgorice, imaćemo potpuno zaokruženu cjelinu. Ovaj bulevar je važan ne samo za glavni grad, nego i za naše prijatelje na Cetinju i ljude koji žive na primorju, a skraćuje i put do međunarodnog aerodroma u Golubovcima”, objasnio je Vuković.

On je kazao da je u narednom periodu potrebno obaviti test opterećenja.

“To je standardna procedura i nakon toga moraćemo da izmjestimo jedan dio dalekovoda koji se nalaze u neposrednoj blizini mosta. Nadali smo se da će saobraćaj moći biti pušten prije toga, međutim ljudi iz Crnogorskog elektroprenosnog sistema (CGES) su nas upozorili na potencijalne rizike”, kazao je Vuković i dodao da će Jugozapadna obilaznica u punoj funkciji biti za nekih dva ili dva i po mjeseca.

Zamjenik gradonačelnika, Časlav Vešović, rekao je da je Jugozapadna obilaznica, duga preko 3,5 kilometra, kapitalni projekat kojim je Podgorica dobila višestruko modernu saobraćajnicu, povezujući magistralne puteve ka Petrovcu i Cetinju, čime će se rasteretiti gradsko jezgro od tranzitnog saobraćaja, a turistički potencijal i pristupačnost podići na još viši nivo.

“Pored, nesumnjivo, ogromnog saobraćajnog značaja ovog bulevara, izuzetno je važna činjenica da su njime stvoreni uslovi za početak izgradnje budućeg postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda. Jugozapadna obilaznica predstavlja čvorište triju primarnih kolektora, koji će odvoditi otpadne vode do budućeg postrojenja”, objasnio je Vešović.

On je rekao da će most Luča postati simbol grada, podsjećajući da su mostovi oduvijek privlačili pažnju, prvenstveno svojim izgledom i činjenicom da uspijevaju da spoje obale neukrotivih rijeka.

„Kada se razdvojene strane povežu, stvorene veze nijesu lako raskidive. Metaforično i suštinski, kada se premoste daljine i razlike, vrijednost tek dobija potpuni smisao”, poručio je Vešović.

On se zahvalio kompaniji Bemax koja je i u ovom poslu, kako je rekao, opravdala reputaciju kvaliteta, vrhunske stručnosti i lojalne predanosti, kao i kompaniji Crnagoraput, koja je, kroz konzorcijum sa Bemaxom, izvodila radove na mostu.

Najčitanije

Na Wall Streetu oprez

Njujork, (MINA-BUSINESS) - Na Wall Streetu su u srijedu berzanski indeksi ostali gotovo nepromijenjeni,...