fbpx
NaslovnicaMINA BusinessZavršena gradnja TS Velje Brdo

Završena gradnja TS Velje Brdo

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Gradnja 1,02 miliona EUR vrijedne trafostanice (TS) 35/10 kV Velje Brdo uspješno je završena, saopšteno je iz Crnogorskog elektrodistributivnog sistema (CEDIS).

“Izgrađen je novi objekat trafostanice, ugrađena 35kV i 10kV vazduhom izolovana postrojenja i transformatori (35/10kV 2 x 2,5MVA), sa uklapanjem trafostanice u 35kV mrežu”, navodi se u saopštenju.

Gradnju objekta izvodila je podgorička kompanija Eminent, sa podugovaračima firmama Eurozox i Geotin MNE.

U CEDIS-u očekuju pokretanje postupka tehničkog pregleda, nakon kojeg će biti moguće preciznije odrediti termin puštanja objekta pod napon.

“Izgradnjom trafostanice Velje Brdo stvoreni su uslovi za poboljšanje kvaliteta u napajanju električnom energijom za oko 1,3 hiljade korisnika sa područja Rogama, Veljeg Brda, Vranjskih Njiva, Miletinih Njiva, Drezge, Radeće i dijela Zagoriča. Takođe, bolje napajanje može očekivati i oko 300 korisnika sa područja Stare Zlatice, Smokovca i Doljana”, precizira se u saopštenju.

Infrastrukturna važnost nove trafostanice je, kako su rekli, posebno izražena imajući u vidu višegodišnji trend povećanja broja korisnika elektrodistributivne mreže na navedenim područjima, a otvara se i mogućnost za razvoj 10kV mreže i priključenje novih individualnih i stambeno-poslovnih objekata.

“Gradnjom ovog objekta rješava se i problem preopterećenja dugih i nepouzdanih dalekovoda Danilovgrad i Vojni logor, a formiranje nove napojne tačke je i preduslov za rasterećenje postojeće trafostanice 35/10kV Gorica-B“, kazali su iz CEDIS-a.

Na primarnoj mreži CEDIS realizuje i projekte izgradnje trafostanice 35/10kV Duklo, kao i rekonstrukciju 10kV postrojenja u podgoričkoj TS 35/10kV Centar, za koje je planiran iznos od oko 3,3 miliona EUR.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije