fbpx
NaslovnicaMINA BusinessZastoj u razvoju vakcine pritisnuo indekse

Zastoj u razvoju vakcine pritisnuo indekse

Njujork, (MINA-BUSINESS) – Berzanski indeksi na Wall Streetu u utorak su pali jer su ulagače razočarale vijesti o zastoju u razvoju vakcine protiv koronavirusa.

Indeksi su pali i jer su splasnule nade u politički dogovor o novim podsticajnim fiskalnim mjerama prije predsjedničkih izbora u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD).

Dow Jones je oslabio 0,55 odsto na 28.679 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 0,63 odsto na 3.511 poena, a Nasdaq indeks 0,1 odsto na 11.863 boda.

Ulagače su razočarale vijesti o zastoju u razvoju vakcine protiv koronavirusa, prenosi Hina.

Farmaceutska kompanija Johnson & Johnson objavila je, naime, da je privremeno obustavila kliničko ispitivanje vakcine protiv Covida-19 nakon što se razbolio jedan od učesnika istraživanja.

Cijena dionice te kompanije pala je 2,3 odsto.

Dionica Eli Lilly & Co pojeftinila je 2,9 odsto, nakon što je ta kompanija objavila da je prekinula ispitivanja na antitijelima protiv koronovirusa zbog zabrinutosti u vezi sigurnosti.

„Vijesti o zastoju u razvoju vakcine poklopile su se s daljim rastom broja oboljelih od koronavirusa, što je izazvalo nervozu na tržištu”, rekao je strateg u firmi SlateStone Wealth, Robert Pavlik.

Uz to, blago su splasnule nade ulagača da će Kongres i Bijela kuća postići dogovor o novom paketu fiskalne pomoći ekonomiji u borbi protiv koronakrize.

Predsjednica Predstavničkog doma, Nancy Pelosi, poručila je kako demokrate neće prihvatiti predlog Bijele kuće o paketu podsticaja vrijednom 1,8 biliona USD, jer je taj iznos znatno manji od onoga što je potrebno u ovoj pandemiji i dubokoj recesiji.

Vođa većine u Senatu, Mitch McConnell, kazao je da će Senat, u kojem većinu imaju republikanci, glasati o paketu podsticaja u ponedjeljak.

„Vašington se igra s tržišnim emocijama i finansijskom sudbinom pojedinaca. Dok to traje, tržište ne obraća pažnju na svaku izjavu jer vjeruje da će do podsticajnih mjera doći prije ili poslije izbora”, kaže Pavlik.

U utorak je otvorena i sezona objava kvartalnih poslovnih rezultata kompanija. Banke JPMorgan i Citigroup objavile su bolje nego što se očekivalo rezultate, no cijene njihovih dionica osjetno su pale.

Zbog toga je S&P indeks bankarskog sektora skliznuo 2,7 odsto.

Nakon oštrog pada zarada kompanija u drugom tromjesečju i u trećem se očekuje sličan ishod, iako bi pad zarada trebalo da bude znatno manji.

U anketi Reutersa, analitičari procjenjuju da su zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeks u trećem tromjesečju pale 19,5 odsto u odnosu na isti prošlogodišnji period.

I na evropskim berzama cijene dionica su pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,53 odsto na 5.969 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,91 odsto na 13.018 poena, a pariski CAC 0,64 odsto na 4.947 bodova.

Najčitanije