fbpx
NaslovnicaMINA BusinessZarade zaposlenih u ŽICG veće do 30 odsto

Zarade zaposlenih u ŽICG veće do 30 odsto

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Vlada je na sjednici održanoj u četvrtak dala saglasnost na izmjene kolektivnog ugovora Željezničke infrastrukture (ŽICG), čime će zarade zaposlenih u tom preduzeću biti uvećane 20 do 30 odsto.

Iz Ministarstva kapitalnih investicija je saopšteno da je problem niskih zarada i odliva stručnog kadra iz te firme taj resor prepoznao kao problem koji treba urgentno rješavati i kroz budžet za ovu godinu stvoreni su uslovi za uvećanje zarada.

“Predloženim izmjenama kolektivnog ugovora, zarade zaposlenih u ovoj firmi biće uvećane od 20 do 30 odsto, čime će se znatno poboljšati materijalni položaj zaposlenih, a takođe motivisaće se novi kandidati da se javljaju na oglase za zanimanja pretežno uske specijalnosti, odnosno radi se o zaposlenima koji brinu 24 sata dnevno o bezbjednosti željezničke infrastrukture i saobraćaja na javnoj mreži pruga Crne Gore”, navodi se u saopštenju.

Uvećanje zarada u Željezničkoj infrastrukturi je, kako se dodaje, nastavak kontinuiranih aktivnosti Miistarstva kapitalnih investicija na poboljšanju ukupnog stanja na željeznici.

“U posljednja četiri mjeseca uvećan je tekući budžet infrastrukture za više od 50 odsto, subvecije u prevozu putnika za 300 hiljada EUR, da su opredijeljena značajna sredstva za sanaciju slabih tačaka na mehanizacije za održavanje pruga i nabavku opreme za pomoćni voz”, rekli su iz MKI.

Za očekivati je da se narednom periodu usvoje izmijenjeni kolektivni ugovori preostala tri privredna društva iz željezničkog sektora, usklađena sa nedavno usvojenim Opštim kolektivnim ugovorom i Zakonom o zaradama zaposlenih u javnom sektoru, a u cilju poboljšanja materijalnog statusa svih zaposlenih na željeznici.

“Pored kontinuiranih napora Ministarstva kapitalnih investicija da kroz budžetska sredstva u EU fondove stvori uslove za nastavak modernizacije i rekonstrukcije željezničkog sektora u svim segmentima, veoma su važni i uslovi rada i zarade zaposlenih, kako bi se spriječio odliv stručnog kadra i stvarala baza zaposlenih koji će svojim znanjem direktno uticati na unapređenje postojećeg poslovanja, kao i na budući razvoj ovog veoma važnog sektora za državu Crnu Goru”, zaključuje se u saopštenju.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije