fbpx
NaslovnicaMINA BusinessZabrinutost za potražnju zadržala cijene nafte na 69 USD

Zabrinutost za potražnju zadržala cijene nafte na 69 USD

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte zadržale su se u srijedu na međunarodnim tržištima na nivou od 69 USD, usljed zabrinutosti za potražnju koju je potencirao rast zaliha benzina u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD).

Na londonskom tržištu cijena barela je iznosila 69 USD, dok se na američkom trgovalo po 21 cent nižoj cijeni od 66,38 USD, prenosi SEEbiz.

Trgovci su se fokusirali na izvještaj Američkog instituta za naftu (API), prema kojem su zalihe u SAD-u pale prošle sedmice 3,2 miliona barela, na najniži nivo od prošlogodišnjeg januara.

Zalihe benzina blago su porasle, nadovezavši se na zabrinutost tržišta zbog novog širenja koronavirusa i zakočivši rast cijena nafte.

“Tržište koči razočaravajući rast zaliha benzina u očekivanju vikenda u kojem će pasti Dan rada”, zaključuje Andy Lipow iz Lipow Oil Associatesa, aludirajući na američki praznik 6. septembra.

Veće zalihe benzina potpiruju zabrinutost za potražnju u kontekstu novog širenja delta soja koronavirusa, slabih američkih makroekonomskih podataka i tmurnih razmatranja događaja u Afganistanu, rekli su analitičari ING -a.

Teg cijenama nafte bio je i jači dolar, koji je pogodio i cijene druge robe širom svijeta, uključujući metale i zlato, kazali su analitičari ANZ Researcha.

Cijene nafte izražene su u dolarima, pa jača američka valuta poskupljuje naftu za imatelje drugih valuta i pogađa potražnju.

Odvojeno je Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) objavila da je cijena barela referentne korpe nafte njenih članica u utorak iznosila 69,4 USD, što znači da je pala 25 centi u odnosu na prethodni radni dan.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije