fbpx
NaslovnicaMINA BusinessZa uvođenje standarda u proizvodnji hrane bespovratna podrška 50 odsto

Za uvođenje standarda u proizvodnji hrane bespovratna podrška 50 odsto

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Crnogorski proizvođači mogu dobiti bespovratnu podršku u iznosu do 50 odsto ulaganja za uvođenje standarda kvaliteta i bezbjednosti hrane, prijavljivanjem na javni poziv Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja.

Ministarstvo je danas objavilo javni poziv za uvođenje, sertifikaciju i resertifikaciju sistema kvaliteta i bezbjednosti hrane u ovoj godini, koji je i jedan u nizu javnih poziva za bespovratnu podršku poljoprivrednim proizvođačima i prerađivačima kroz ovogodišnji Agrobudžet.

“Namjena podrške je nadoknada dijela troškova za uvođenje, sertifikaciju i resertifikaciju sistema kvaliteta i bezbjednosti hrane – ISO 22000, Globalgap, BRC, IFS, FSSC 22000, GOST-R, Halal, Kosher”, navodi se u saopštenju.

Pravo na tu podršku imaju preduzeća i preduzetnici, kojima je pretežna djelatnost proizvodnja i promet poljoprivredno prehrambenih proizvoda i hrane za životinje, koji su upisani u registre Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja, zavisno od sektora proizvodnje i vrste proizvoda i/ili registre Uprave za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove.

Maksimalna podrška iz Agrobudžeta je do 50 odsto ukupnih troškova uvođenja, sertifikacije, resertifikacije, a najviše do četiri hiljade EUR.

Prihvatljive investicije su investicije realizovane od 1. januara do datuma podnošenja prijave. Krajnji rok za podnošenje prijave je 15. novembar.

“Uvođenje standarda kvaliteta i bezbjednosti hrane u proizvodnji poljoprivredno – prehrambenih proizvoda je preduslov za podizanje kvaliteta i dalji rast konkurentnosti domaćih proizvođača, a sve u cilju poboljšanja plasmana na domaćem tržištu i izvoznih mogućnosti”, zaključuje se u saopštenju.

Najčitanije