fbpx
NaslovnicaMINA BusinessZa projekte prekogranične saradnje 117 miliona podrške EU

Za projekte prekogranične saradnje 117 miliona podrške EU

Podgorica, Kotor, (MINA-BUSINESS) – Evropska unija (EU) opredijelila je 117 miliona EUR za kofinansiranje trilateralnog programa prekogranične saradnje Interreg VI-A IPA Hrvatska – Bosna i Hercegovina – Crna Gora, koji obuhvata programski period od 2021. do 2027. godine.

Kako je saopšteno iz Generalnog sekretarijata Vlade, u Kotoru je održan sastanak Odbora za nadgledanje tog programa, na kojem je dogovoreno da prvi poziv za dostavljanje predloga projekata bude objavljen u toku drugog kvartala ove godine.

Institucijama i organizacijama iz programskog područja u sklopu ovog poziva biće na raspolaganju 41 milion EUR.

Otvarajući sastanak, vršitelj dužnosti generalnog direktora Direktorata za evropske poslove u Ministarstvu evropskih poslova, Bojan Vujović, kazao je da novi Interreg VI-A IPA program Hrvatska – Bosna i Hercegovina – Crna Gora predstavlja nastavak uspješne prekogranične saradnje tri države.

„Koristim priliku da podsjetim da je kroz prethodni program 2014-2020 podržano 59 projekata ukupne vrijednosti oko 67,3 miliona EUR, od kojih 57,2 miliona predstavljaju bespovratna sredstva EU“, naveo je Vujović.

Kako je istakao, o uspješnosti saradnje tri države najbolje govori činjenica da je EU udvostručila iznos sredstva namijenjenih novom programu, sa 57 miliona na 117 miliona.

„To nam daje ogroman podsticaj, ali i obavezu da u narednom sedmogodišnjem periodu nastavimo sa uspješnom saradnjom u cilju rješavanja zajedničkih izazova i podizanja kvaliteta života u programskom području“, dodao je Vujović.

Tokom sastanka, kojem su prisustvovali predstavnici nacionalnih tijela tri države i Evropske komisije (EK), usvojen je aplikacioni paket, čime su stvoreni i formalni preduslovi za objavu prvog poziva.

Predstavnica hrvatskog Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU, Stella Arneri, kazala je da je uvjerena da će predanim radom sva tri nacionalna tijela uspjeti da opredijeljena sredstva realizuju u potpunosti i dobiju izvrsne projekte koji će biti usmjereni na istraživanja i inovacije, jačanje konkurentnosti malih i srednjih preduzeća, energetsku efikasnost, prilagođavanje na klimatske promjene i cirkularnu ekonomiju, zdravstvo, te održivi turizam i kulturu.

Na sastanku je razmatran i trenutni status implementacije, kao i rezultati ostvareni u okviru projekata drugog poziva Interreg IPA programa prekogranične saradnje Hrvatska – Bosna i Hercegovina – Crna Gora 2014-2020.

„Realizacijom projekata unaprijeđen je kvalitet usluga u oblasti zdravstvene i socijalne zaštite, unaprijeđena saradnja u oblasti zaštite životne sredine, prevencije rizika i energetske efikasnosti, razvijena nova turistička ponuda utemeljena na kulturnoj i prirodnoj baštini, te poboljšano poslovno okruženje kroz jačanje konkurentnosti”, navodi se u saopštenju.

Članovi Odbora za nadgledanje posjetili su i nekoliko projekata koji se realizuju na teritoriji Kotora.

Između ostalog, obišli su Akvarijum Boka u okviru Instituta za biologiju mora, čiji je dio proširen uz pomoć projekta EXChAngE, kroz koji je u Crnoj Gori uloženo 674 hiljade EUR.

Posjeta je upriličena i projektu WRECKS4ALL, koji su u Crnoj Gori sproveli Univerzitet Crne Gore, Pomorski fakultet Kotor i Turistička organizacija Opštine Bar.

Učesnici su obišli Laboratoriju za arheologiju pomorstva, u kojoj je adaptiran izložbeni prostor tako da snimci podvodnih objekata budu dostupni za posjetioce pomoću tehnologije za proširenu stvarnost.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije