fbpx
NaslovnicaMINA BusinessZa prioritete potrebne 6,3 milijarde EUR

Za prioritete potrebne 6,3 milijarde EUR

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Nova Vladina ažurirana lista prioritetnih infrastrukturnih projekata sadrži njih 152, sa više potprojekata, a ukupna procijenjena vrijednost je 6,3 milijarde EUR.

Vijesti pišu da je riječ o projektima iz oblasti energetike, saobraćaja, zaštite životne sredine, komunalne infrastrukture, zdravstva, prosvjete, kulture, sporta i digitalne infrastructure, koji bi se gradili novcem iz državnog budžeta, državnih preduzeća, evropskih projekata, kredita ili kroz privatno-javno partnerstvo.

Projekti su, kako je navedeno, razvrstani prema strateškoj relevantnosti, odnosno bodovima od 35 do 100, gdje je relevantniji onaj koji ima više bodova i time ima prednost u realizaciji.

Druga podjela je na osnovu zrelosti projekta, tako da se u Grupi 1, sa podgrupama 1a i 1b nalaze projekti za koje je sva potrebna dokumentacija završena ili skoro završena, dok se u Grupi 2, sa podgrupama 2a, 2b i 2c, nalaze projekti u raznim fazama za pripremu tehničke dokumentacije.

U oblasti energetike nalazi se 13 projekata sa više potprojekata, čija je ukupna vrijednost milijardu i 61 milion EUR. Najvredniji projekat je izgradnja hidroelektrane Komarnica, čiji su troškovi izgradnje procijenjeni na 271 milion EUR. Strateška relevantnost ovog projekta ocijenjena je sa 90,48 bodova, što znači da se nalazi među prioritetima, a zrelost projekta je 1b, odnosno priprema tehničke dokumentacije u završnoj fazi.

Prema ranijoj najavi ovu hidroelektranu bi gradila Elektroprivreda od svog novca i kroz povoljne kredite. Na listi je i izgradnja jadransko-jonskog gasovoda, odnosno dionice kroz Crnu Goru, čija je vrijednost procijenjena na 210 miliona EUR. Relevantnost projekta je 75 bodova, a nalazi se u fazi 2c, odnosno na samom početku pripreme.

Predviđena je i rekonstrukcija Termoelektrane i toplifikacija Pljevalja, koja je procijenjena na 61 milion EUR i za koju je dokumentacija završena i okončani tenderi. Još u novembru 2019. godine za ovaj projekat je izabran kineski DEC sa domaćim partnerima Bemax, BB Solar i Permonte. Zbog propusta u ranijem planiranju ove investicije u toku je izmjena projekta što će i povećati trošak, a cijeli slučaj je predat tužilaštvu.

Predviđena je i izgradnje vjetroelektrane Gvozd od 61 milion EUR, za koju je priprema dokumentacije u završnoj fazi, kao i plutajuće solarne elektrane na jezeru Slano vrijedne 50,4 miliona EUR čije je planiranje u početnoj fazi 2c. Za više projekata širenja i unapređenja prenosne i distrubutivne mreže predviđeno je 210 miliona EUR.

Ugradnja novog agregata u HE Perućica koštaće 26,5 miliona, nastavak projekta solari 10.000 plus 71,8 miliona, a poboljšanje energetke efikasnosti u javnim zgradama 104 miliona EUR.

Za oblast saobraćaja predviđeno je 14 projekata sa više potprojekata, a ukupna vrijednost je 3,7 milijardi EUR.

Na listi se nalaze sve četiri preostale dionice auto-puta Bar – Boljare, za koje će trebati 1,7 milijardi EUR. Sve ove dionice svrstane su prema zrelosti projekta u grupu 2b, što znači da postoji samo prostorni plan o koridoru buduće trase, ali ne i idejni projekti niti su riješena imovinska pitanja.

Za dionicu Mateševo – Andrijevica, za koju Vlada očekuje povoljne evropske kredite i da će gradnja početi krajem ove godine, potrebno je 295 miliona EUR. Za dionicu Bar Đurmani – Farmaci naveden je iznos od 440 miliona, za Farmaci – Smokovac 233 miliona, a za dio od Andrijevice do granice sa Srbijom 731 milion EUR.

Na listi se nalazi i takozvana “primorska varijanta Jadransko-jonskog auto-puta – brza saobraćajnica duž Crnogorskog primorja”, čiji su troškovi izgradnje proci jenjeni na ukupno milijardu i 13 miliona EUR, a sastoji se od sedam poddionica. Strateška važnost svih dionica ocijenjena je sa visoka 94 boda, a jedino se poddionica most preko Bokokotorskog zaliva od 68 miliona EUR nalazi u fazi završetka dokumentacije, dok su ostale tek u raznim fazama pripreme.

Na listi se nalazi i rekonstrukcija preostalih dionica željezničke pruge od Bara do granice sa Srbijom za koju je potrebno još 246,5 miliona EUR, kao i modernizacija željezničke pruge Podgorica – Tuzi do granice sa Albanijom u vrijednosti od 84,4 miliona EUR.

Predviđeno je i produbljivanje dna u akvatorijumu Luke Bar i unapređenje lučke infrastrukture u vrijednosti od 30,5 miliona EUR, kao i modernizacija podgoričkog Aerodroma sa 94,8 miliona EUR i tivatskog sa 72,1 milion EUR.

Na listi je i brza cesta Podgorica – Nikšić – Sarajevo, sa više poddionica, za koju će trebati 275 miliona EUR, i koja se nalazi u predlogu djelimičnog finansiranja iz evropskih fondova. Predviđena je i izgradnja želje zničke pruge Nikšić – Trebinje čija je vrijednost 180 miliona EUR.

U grupi označenoj kao sektor zaštitne životne sredine nalazi se 79 projekata a obuhvataju investiranje u vodosnabdijevanje, kanalizacionu mrežu, sanitarne deponije, u ukupnoj vrijednosti od 811 miliona EUR.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije