fbpx
NaslovnicaMINA BusinessZa otpremnine spremaju deset miliona EUR

Za otpremnine spremaju deset miliona EUR

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Ministarstvo ekonomskog razvoja procjenjuje da će za isplatu otpremnina bivšim radnicima iz sektora rudarske i metalske industrije koji su morali da napuste radna mjesta usljed stečaja biti potrebno oko deset miliona EUR.

U tom resoru očekuju da će se steći uslovi da isplate otpremnina započnu sa narednom budžetskom godinom, prenosi Dan.

Otpremnine po osnovu ovog zakona treba da dobiju penzioneri Kombinata aluminijuma (KAP), Prerade, Kovačnice, Rudnika boksita, Fabrike elektroda Plužine (FEP) i Metalaca, ali i još penzionera čija preduzeća pripadaju rudarskom i metalskom sektoru, a koji su usljed stečaja morali da napuste radna mjesta, a tom prilikom nijesu dobili otpremninu ili neku drugu nadoknadu.

Iz Ministarstva nijesu Danu kazali penzioneri kojih preduzeća, osim ovih šest, bi trebalo da dobiju otpremninu. U ovih šest preduzeća, čiji su se predstavnici sastali početkom sedmice sa predstavnicima Ministarstva, ima 680 penzionera, koji očekuju otpremnine od preko 12 hiljada EUR.

Krajem jula ministar ekonomskog razvoja Jakov Milatović obrazovao je radnu grupu za izradu predloga zakona o izmirenju obaveza prema bivšim radnicima iz sektora rudarske i metalske industrije.

“Radna grupa koju čine predstavnici ministarstava ekonomskog razvoja i finansija i socijalnog staranja, i dalje je u procesu prikupljanja svih potrebnih podataka u pogledu broja i kategorije bivših radnika iz državnih preduzeća koji su morali da napuste svoja radna mjesta usljed otvaranja stečajnog postupka a, tom prilikom, nijesu dobili otpremninu ili neku drugu nadoknadu. S obzirom na to opredjeljenje da se na kvalitetan način pristupi datoj obavezi, predstavnici radne grupe iz ovog ministarstva angažovani su na pregledu arhivske građe, unazad desetak godina kako bi prikupili sve podatke do danas, koji će poslužiti kao osnova za formiranje validnih spiskova radnika u cilju realizacije prava na otpremnine”, naveli su iz Ministarstva.

U cilju brže i precizne obrade podataka, pokrenute su, kako su rekli, aktivnosti na izradi softverskog rješenja za ovu namjenu.

“Sve preduzete radnje imaju za cilj da se donese što kvalitetniji i sveobuhvatni zakonski propis, a radna grupa je u obavezi da predlog zakona, na uvid i dalje postupanje, dostavi ministru Milatoviću u što kraćem roku kako bi nakon toga zakon bio razmatran na Vladi i dalje upućen Skupštini na usvajanje, do kraja godine”, precizirali su iz Ministarstva.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije