fbpx
5.8 C
Podgorica
February 4, 2023.
NaslovnicaMINA BusinessZa održavanje i rekonstrukciju željezničke infrastrukture 14 miliona EUR iz budžeta

Za održavanje i rekonstrukciju željezničke infrastrukture 14 miliona EUR iz budžeta

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Za održavanje, rekonstrukciju i modernizaciju željezničke infrastrukture ove godine opredijeljeno je 14 miliona EUR, i to iz državnog budžeta, saopšteno je Pobjedi iz kompanije Željeznička infrastruktura (ŽICG).

Iz ŽICG nijesu saopštili preliminarne podatke o poslovnim rezultatima na kraju prošle godine, ali su kazali da su lani, u prvih devet mjeseci, ostvarili pozitivan finansijski rezultat u iznosu od 284,99 hiljada EUR.

“Kako nalaže evropska praksa, prihod iz budžeta u zbiru sa prihodom od poslovanja, koji je neznatan, trebalo bi da bude dovoljan kako bi svi sistemi infrastrukture funkcionisali na pravilan i bezbjedan način. Međutim, prethodna rukovodstva ŽICG nijesu ulagala dovoljan trud da ova sredstva i obezbijede. Prvi put nakon osnivanja kompanije 2008. godine značajno je povećano izdvajanje iz budžeta – 3,9 miliona EUR iz budžetske rezerve posljednjih dana prošle godine, dok je kroz Zakon o budžetu za ovu godinu predviđeno deset miliona EUR, što ukupno iznosi skoro 14 miliona”, kazali su iz ŽICG.

Iz te željezničke kompanije su naveli da je u segmentu redovnog održavanja budžetom za prošlu godinu za ŽICG bilo opredijeljeno “svega” 6,5 miliona EUR, što je, kako tvrde, minimum sredstava za održavanje željezničke infrastrukture i funkcionisanje sistema u cjelini.

“S obzirom na činjenicu da je to daleko od potrebnog za njeno nesmetano i optimalno funkcionisanje, na kraju prošle godine, kao što smo naveli, kroz tekuću budžetsku rezervu izdvojeno je dodatnih 3,9 miliona EUR”, rekli su iz ŽICG.

Oni su dodali da poslovni rezultati kompanije zavise isključivo od sredstava predviđenih državnim budžetom, koji je skoro jedini vid finansiranja ŽICG.

“Konkretnije rečeno, glavni cilj je da se pravilnim planiranjem, kroz sredstva iz budžeta i ostvarene prihode, obezbijede neophodna sredstva za održavanje pruga i kompleksnih elektro sistema od čije ispravnosti zavisi bezbjednost željezničkog saobraćaja, kao i zarade zaposlenima, a koje su jedne od najnižih u Crnoj Gori, zbog čega imamo manjak visokoškolskog kadra, a naročito inženjera elektrotehnike“, saopšteno je iz ŽICG.

Najavljeno je da već na startu ove godine u saradnji sa oba reprezentativna sindikata i kroz partnerski dijalog u ŽICG planiraju povećanje koeficijenata za obračun zarada zaposlenima.

“Prosječna neto zarada u ŽICG za prvih devet mjeseci prošle godine iznosila je 565 EUR i manja je 20 odsto u odnosu na prosječnu zaradu u državi. Zarade se isplaćuju redovno”, kazali su iz ŽICG.

Ukupna dužina željezničke mreže sa staničnim kolosjecima u Crnoj Gori iznosi 327 kilometara i prostire se u tri putna pravca Bar – Vrbnica, Nikšić – Podgorica i Podgorica – Bajze (neelektrificirana pruga).

“U građevinskom segmentu, od mreže od 250 kilometara otvorene pruge kroz investicione projekte remontovano je oko 47,5 odsto. Kada je u pitanju pruga Vrbnica – Bar, dio od stanice Trebešica do stanice Bar (izuzev kolosijeka u tunelu Sozina), još čeka remont. Održavanje kolosijeka na dijelu pruge koji je u prethodnom periodu remontovan značajno je olakšano i samim tim zahtijeva mnogo manje ulaganja”, kazali su iz ŽICG.

Iz ŽICG su podsjetili da je 2017. godine rješenjem tadašnje Poreske uprave usvojen zahtjev kompanije za reprogram poreskog potraživanja u iznosu od 3,28 miliona EUR.

“Kompanija je izmirila sve obaveze utvrđene pomenutim rješenjem”, kazali su predstavnici te željezničke kompanije.

Oni su naveli da je ŽICG javno dobro u opštoj upotrebi, te da država kao većinski vlasnik ulažući u željezničku infrastrukturu vrši svoju javnu funkciju.

“Naša obaveza je obezbjeđivanje sigurnog i bezbjednog saobraćaja, a obaveza države, kao većinskog vlasnika, je da nam to omogući kroz adekvatna finansijska sredstva. Preciznije rečeno, da nam kroz Zakon o budžetu obezbijedi dovoljno sredstava za sve planirane aktivnosti koje će doprinijeti bezbjednosti, ali i unapređenju željezničkog saobraćaja, kao i sredstva za zarade (sa porezima i doprinosima), što u prethodnom periodu nije bio slučaj, pa je naslijeđeni poreski dug do devetog mjeseca prošle godine iznosio 3,47 miliona EUR”, precizirali su iz kompanije.

Iz ŽICG su naveli i da je broj zaposlenih u prošloj godini na nivou 2021. i iznosi 770.

“Bitno je napomenuti i to da je u ŽICG sistematizovano 891 radno mjesto, a ta mjesta zbog niskog nivoa zarada ostaju nepopunjena. Nažalost, nijesmo došli do te tačke razvoja gdje bi zahvaljujući novim tehnologijama i sistemima mogli da razmišljamo o redukovanju broja zaposlenih, prije svega jer ovako složena, a zastarjela infrastruktura, s godinama zahtijeva veći broj ljudi koji će raditi na njenom održavanju i unapređenju”, tvrde predstavnici ŽICG.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Budućnost ubjedljiva protiv FMP-a

Podgorica, (MINA) - Košarkaši Budućnost Volija pobijedili su večeras u Podgorici ekipu FMP-a rezultatom...