fbpx
NaslovnicaBusiness Top StoryZa MA bolje da ostane u državnom vlasništvu

Za MA bolje da ostane u državnom vlasništvu

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Ostanak Montenegro Airlinesa (MA) u državnom vlasništvu, pa i po cijenu sufinansiranja, daleko je bolja opcija od njegove prodaje njemačkom 4K Investu, ocijenio je vazduhoplovni analitičar Alen Šćuric.

“Iskustvo 4K u švajcarskom Darwinu govori da u Crnoj Gori može biti samo gore nego u slučaju slovenačke kompanije Adria Airways i da se Montenegro Airlinesu ne sprema ništa dobro ako ga preuzme 4K”, naveo je Šćuric u kolumni objavljenoj na vazduhoplovnom portalu Srbije, Tango Six.

On smatra da je, ukoliko Crna Gora ne nađe bolju opciju od prodaje Montenegro Airlinesa 4K, daleko bolja opcija da kompanija ostane u državnim rukama.

“U svakom slučaju 4K nije dobra opcija ni za jednu kompaniju, što je vidljivo u slučaju Darwina koji su odveli u bankrot, te Adria Airwaysa gdje rade izuzetno loš posao”, rekao je Šćuric.

On je dodao da bi kupovina Croatia Airlinesa, MA i eventualno Air Serbie, i stvaranje jedne kompanije od svih njih, značilo gubitak za sve i ogroman rizik da neka od njih, ako ne i sve, završe kao Darwin.

“Najbolji scenario koji se u tom slučaju može desiti je prodaja Lufthansi, te stvaranje Eurowingsa od tih kompanija, uz eventualno zadržavanje imena, ali ne i autonomije u izboru linija i operacija. Najgori je da se pridruže Darwinu”, poručio je Šćuric.

On je podsjetio da je u ranijim analizama upozoravao da 4K namjerava da, pored Adria Airwaysa, preuzme i MA i Croatiu Airlines, kao i da to vrlo vjerovatno radi za Lufthansu.

“Zato informacija da je 4K ozbiljan kandidat za kupovinu Croatia Airlinesa, sa kojim se ozbiljno pregovara u hrvatskoj Vladi, nije bila iznenađenje. Nije iznenadila ni provjerena informacija da 4K pregovara sa Vladom Crne Gore. Čak štoviše i dok se nije znalo ko je fantomska ‘velika’ investiciona kuća koja već ima avio-kompaniju u portfoliju, govorio sam crnogorskim vazduhoplovnim stručnjacima da je to 4K”, kazao je Šćuric.

On je dodao i da se 4K ni na koji način ne može smatrati velikom kompanijom, kao i da nije iskusan u avio-businessu, iako ga vlade Crne Gore i Hrvatske doživljavaju kao ozbiljnog kupca od kojeg se očekuje razvoj nacionalnih kompanija.

“Sve ukazuje na to da Lufthansa stoji iza 4K. Zapravo 4K je odličan i ne baš pretjerano skup alat za Lufthansu, kojoj je nebitno da li će uspjeti da sanira Adria Airways, MA i Croatia Airlines, spoji ih u jednu i tako preda ‘majčici’ ili će ih odvesti u stečaj, pa će ona preuzeti tržište kroz Eurowings”, saopštio je Šćuric.

On je podsjetio da je turizam u Hrvatskoj i Crnoj Gori najvažnija privredna grana, koja najviše doprinosi bruto domaćem proizvodu (BDP), tako da bi bankrot nacionalnih kompanija ozbiljno ugrozio cjelokupnu ekonomiju tih država.

Šćuric je upozorio i da je Lufthansa nemilosrdan predator, kojeg ne interesiraju lokalni interesi, razvoj destinacije, strategija avio prometa pojedinih država, ni strateški bitne turističke odrednice.

On je naveo da, za razliku od Croatie Airlines, MA ima privilegiju da mu država može pomoći u finansijama zbog strateške važnosti za turizam Crne Gore, kao glavne privredne grane koja najviše doprinosi BDP-u. Ustaljeno je, prema n jegovim riječima, i mišljenje da je MA “rupa bez dna”, koja je akumulirala desetine miliona EUR gubitaka.

“Međutim, bilo koja kompanija koja bi ušla u vlasništvo MA, a posebno 4K, tražila bi sanaciju dugova. Zato je irelevantno govoriti koju štetu su dosadašnji menadžmenti MA ostvarili, jer će njih na kraju pokriti poreski obveznici”, naveo je Šćuric u kolumni.

On je dodao da je, prema službenim podacima, gubitak MA smanjen u prošloj i ovoj godini. Poslovni rezultati u deset mjeseci ove godine bolji su 1,5 miliona EUR u poređenju sa istim periodom prošle, usprkos bitnom poskupljenju goriva. Samim tim gubitak na kraju godine mogao bi, kako je kazao, biti nešto preko tri miliona EUR.

Šćuric je rekao da je MA osjetno povećala broj destinacija, u prvom redu na čarterima, pri čemu je u floti ove godine imala pet aviona, a tokom ljeta šest. I broj putnika je osjetno porastao, pa je do sredine novembra prevezeno 594,76 hiljada putnika, dok se do kraja godine očekuje oko 630 hiljada.

“MA dobija mnogo manje pomoći po svim osnovama nego što je to bio slučaj prethodnih godina”, naveo je Šćuric.

On je podsjetio na činjenicu da vlade Hrvatske i Crne Gore posljednjih godinu u svakoj prilici ponavljaju da će prodati nacionalne kompanije.

“U oba slučaja nije se moguće ne oteti utisku da se rješavaju ‘vrućih krompira’. MA je gubitaš koji je akumulirao desetine miliona EUR gubitaka, a država mu svake godine pomaže ozbiljnim sredstvima”, kazao je Šćuric.

On smatra da bi 4K, ukoliko od Adria Airwaysa, Croatie Airlines i MA napravi jednu kompaniju, takvu prodao. On je dodao da će 4K, ukoliko ne uspije u čišćenju Adria Airwaysa, i ostale dvije kompanije odvesti u stečaj.

“Kompanija je za sada vrlo neuspješna u Adria Airwaysu, dok je Darwin odvela u bankrot za samo četiri mjeseca, usprkos bajkovitim planovima. Može li biti uspješnija dodavanjem još dva gubitaša? Zar tri gubitaša, od kojih je jedan van EU, sa tri bitno različita poslovna modela, u tri drugačija poslovna okruženja, istinski mogu postati pozitivni? Iskreno se bojim da to nije moguće, a i praksa u svijetu ne ide u prilog takvom planu”, saopštio je Šćuric.

On je kazao da će, ukoliko se desi spajanje, neka od kompanija sigurno izgubiti.

“Bojim se da je MA najranjiviji, ima najmanje putnika, najslabije tržište i najmanje potencijala”, poručio je Šćuric.

On smatra da postoji mogućnost da i Air Serbia uđe u tu „balkansku“ kompaniju, kao i da je vrlo indikativno to što Etihad „prepušta“ bivše kompanije. Isto tako Etihad ozbiljno sarađuje sa Lufthansom, ne samo kroz brojne code-share sporazume, nego i na nizu polja, a sve se glasnije spominje mogućnost njegovog ulaska u Star Alliance.

“Ipak, Air Serbia je najdalje od prodaje 4K, jer Etihad za sada ostaje u toj kompaniji, a Vlada Srbije nacionalnu kompaniju smatra svojim strateški bitnim subjektom, te i dalje investira desetine miliona EUR godišnje u kompaniju”, naveo je Šćuric.

Najčitanije