fbpx
NaslovnicaBusiness Top StoryZa kredite mogu založiti parcele i hotel Chedi

Za kredite mogu založiti parcele i hotel Chedi

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Vlada je dala saglasnost kompaniji Luštica development da za kredit kod Crnogorske komercijalne banke (CKB) i OTP može dati u zalog prava korišćenja iz ugovora o zakupu i izgradnji na određenim parcelama.

Pobjeda piše da se radi još i o hotelu Chedi sa pripadajućim sadržajima i infrastrukturom i glavnoj marini Luštica Bay sa 176 vezova.

U informaciji koju je u četvrtak usvojila Vlada, koja u tivatskoj kompaniji ima oko deset odsto vlasništva, ne navodi se o kolikom kreditu se radi.

Predlog tog ugovora, kako se navodi, Luštica development je usaglasila sa CKB i OTP bankom. U informaciji se navodi stav Ministarstva finansija da je obaveza da ugovori o kreditnom zaduženju sa bankom budu isključivo namjenski.

“Da banka kroz svoje mehanizme preuzme kontrolnu ulogu i na taj način prati da se novac namjenski koristi. U slučaju nenamjenskog trošenja sredstava da banka o tome odmah informiše Ministarstvo finansija”, konstatovano je u Vladinoj informaciji.

Odluci Vlade su prethodili sastanci u Vladi i mišljenje zaštitnika imovinsko pravnih interesa Crne Gore.

“U mišljenju Zaštitnika imovinsko pravnih interesa Crne Gore sa kraja aprila se navodi da zaključenje ugovora o zalaganju računa, pokretne imovine, potraživanja i akcija, nijesu protivni Zakonu, niti Ugovoru o zakupu, ali mogu predstavljati rizik ekonomske prirode, ukoliko kompanija Luštica Development ne bude ispunjavala obaveze iz ugovora o zalogama, jer će zajmodavac OTP i CKB kontrolisati i potraživanje države Crne Gore iz ugovora o zakupu i izgradnji, a koji se tiču isplate zakupnina i ostalih potraživanja iz tog Ugovora”, navodi se u Vladinoj informaciji.

Najčitanije