fbpx
NaslovnicaMINA BusinessZa jačanje konkurentnosti MSP i podršku ženama u biznisu šest miliona EUR

Za jačanje konkurentnosti MSP i podršku ženama u biznisu šest miliona EUR

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Crnogorska komercijalna banka (CKB) i Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) potpisale su ugovor za novi kreditni paket, u vrijednosti od šest miliona EUR, za podršku razvoju ženskog preduzetništva i jačanje konkurentnosti malih i srednjih preduzeća.

„Sredstva u iznosu od tri miliona EUR biće iskorišćena za kreditiranje MSP sa ciljem da se prošire mogućnosti finansiranja privatnih kompanija u okviru Programa za jačanje konkurentnosti MSP za Zapadni Balkan“, navodi se u saopšenju.

Kreditna sredstva će, kako se dodaje, pružiti lakši pristup finansijama, omogućavajući kompanijama da prevaziđu svakodnevne poslovne izazove i da ulažu u poboljšanje poslovnog modela, kako bi dostigli EU standarde.

„Sredstva se mogu iskoristiti da se unaprijede tehnologije, procesi ili usluge, posebno u dijelu kvaliteta proizvoda, zdravlja i bezbjednosti, kao i u kontekstu zadovoljavanja EU ekoloških standarda. U tom slučaju, MSP mogu računati na povraćaj 15 odsto vrijednosti ukupnih kreditnih sredstava koje je obezbijedila Evropska unija“, rekli su iz CKB-a.

Šef EBRD-a u Crnoj Gori, Remon Zakaria, rekao je prilikom potpisivanja ugovora da im čini veliko zadovoljstvo što će udružiti snage sa CKB-om u Crnoj Gori i zajedno raditi na jačanju MSP i ženskih preduzeća u zemlji.

„Svojim dominantnim prisustvom na tržištu, CKB će biti naš ključni partner u unapređenju ekonomske tranzicije kroz promovisanje konkurentnosti i rodne inkluzije u crnogorskim kompanijama”, rekao je Zakaria.

Predsjednik Upravnog odbora CKB-a, Tamaš Kamaraši, naveo je da je CKB prva partnerska institucija EBRD-a u okviru Programa za jačanje konkurentnosti malih i srednjih preduzeća u Crnoj Gori.

On je, takođe, rekao da je potpisivanje današnjih ugovora nastavak uspješne saradnje CKB-a i EBRD-a.

„Svi kapaciteti CKB-a su u službi razvoja crnogorske privrede i promocije najboljih poslovnih praksi i principa. Kreditne linije vezane za jačanje konkurentnosti MSP i za podršku ženama u biznisu u skladu su sa pomenutim načelima i više sam nego uvjeren da će biti prepoznate među našim klijentima”, kazao je Kamaraši.

kamaraši zakaria
foto: CKB

Dio kreditnog paketa u vrijednosti od tri miliona EUR odnosiće se na podršku preduzećima koja su u dominantnom vlasništvu žena ili kojima upravljaju žene.

Finansiranje je obezbijeđeno kroz EBRD program Žene u biznisu /Women in Business/, koji podržava Vlada Švedske, u cilju promovisanja ženskog preduzetništva i jačanja inkluzivnosti u poslovnom svijetu.

Preduzetnice i korisnice tog programa dobiće priliku da koriste i usluge poslovnog savjetovanja koje EBRD pruža kroz program Savjetovanje malih biznisa /Advice for Small Business/ (ASB).

Ispred CKB-a ugovor je potpisala članica Upravnog odbora nadležna za strategiju i finansije, Maja Krstić.

“Veoma sam ponosna što danas potpisujemo ugovor koji će dati dodatnu snagu i podsticaj razvoju ženskog preduzetništva u Crnoj Gori. Želim istaći da je riječ o sveobuhvatnom paketu podrške, koji pored značajnih finansijskih sredstava uključuje i veoma važne savjetodavne usluge koje će preduzetnicama dati smjernice za kreiranje održivog i uspješnog poslovnog modela”, rekla je Krstić.

zakaria krstić
foto: CKB

EBRD je od početka operacija u Crnoj Gori investirala 711 miliona EUR. Kao najveća poslovna banka u zemlji i članica OTP grupe, CKB je prepoznata kao jedan od strateških partnera za projekte koje sprovodi EBRD.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije